Hur vet jag om jag ska använda mig av substitionsmetoden eller additionsmetoden?
När det kommer till olika frågor om ekvationssystem känner jag att det är svårt att välja vilken man skall förhålla sig till. Vad är olika indikator på vilken metod man skall välja när man stöter på ekvationssystem?
Mitt tips är att först testa additionsmetoden och om man ser tydliga saker som kan ta ut varandra för att bli 0. I så fall är den rimlig att använda ex:
Här kan man låta +4y och -4y ta ut varandra utan att behöva göra några förändringar alls
Här går det nästan lika lätt, för här behöver man bara multiplicera första eller andra ekvationen med -1 för att y:na ska ta ut varandra.
Här kan man genom att se att 16 är en mutipel av 4 inse att man kan multiplicera den första ekvationen med -4 för att kunna få ekvationernas x-termer att ta ut varandra.
Här kan vi se att varken x-termerna y-termerna är multiplar av varandra(ingår inte i samma multiplikationstabell). Således för att använda additionsmetoden här så måste jag förändra och multiplicera båda ekvationerna för att lösa ut det, exempelvis Den första ekvationen med 8 och den andra ekvationen med -3. Det kan bli lite jobbigare och krångligare. Då kanske istället substitutionsmetoden är att föredra.
O.B.S.: Alla exempel har jag bara hittat på utan att kontrollera vilka lösningar de har, troligen inte heltalslösningar, men det är exempel på hur man kan bedöma om additionsmetoden är rimlig att välja.
Både additionsmetoden och substitutionsmetoden leder dock fram till rätt svar om man genomför dem korrekt men kan ibland gå olika snabbt eller kräva olika mycket av räknande.