Hur vanligt är det att en civil person närvarar vid en disputation?
Jag vill gärna, men det känns som att även om det är öppet för allmänheten så är det ingen som gör det och om jag går så blir jag utstirrad.
Om det är en något känd forskare vid ett lite större universitet och ett någorlunda intressant ämne så är det inte så ovanligt att det kommer några personer. Då är det kanske främst dock andra forskare, studenter inom ämnet vid universitetet eller närliggande universitet om man nu vill benämna dessa som civila.
Är det en okänd forskare i ett marginaliserat eller inte så intressant ämne så kommer nog ingen.
Om du gärna vill och det är öppet för allmänheten, så gå dit. Även om du är ensam så blir du nig inte utstirrad. De tycker nog tvärtom att det är trevligt att någon kommer och intresserar sig för deras forskning och uppsats. Kanske kan du till och med få dig en pratstund med disputanten :)
Vadå känd forskare? Man är väl knappast känd som forskare innan man tekniskt sätt blivit en?
Studenter inom ämnet... Nja jag tänkte gå på en mattedisputation.
Okej! Jag ska nu bara leta upp disputationsscheman/annonser eller vad det kan kallas och hitta nån som ser kul ut (=som jag kan förstå en smula av).
Det är vanligt.
Aldrig hört talas om en disputation där det inte kommit någon som bara är nyfiken.
Nin intryck är snarast att det alltid kommer minst en person som helst borde få psykiatrisk vård.
Alltid någon som kommer med helt bissara frågor. "Den professor Himmler som du citerar, är det samna person som nazisten Himmler", " Har du någonsin tänkt att svaren på dina frågor kanske finns i bibeln?".
Seriöst? Om jag får en sån dum fråga när jag disputerar tänker jag kasta vatten på personen, kanske hela glaset för extra effekt.
Skulle du verkligen sabba din doktorsexamen på ett så barnsligt sätt?
Utan tvekan!
Det skulle inte påverka min titel ändå
Jag tror inte du skulle bli godkänd, om du bär dig så dumt åt. Det skulle helt klart göra det betydligt svårare för dig om du vill göra en akademisk karriär. Din handledare skulle förmodligen få ett försämrat rykte p g a att hen släppt fram någon som visar sig vara så omogen.
Disputationer ska vara publika, så det är fritt fram att delta. Det är rätt vanligt att släkt och vänner är med på disputationer, så det kommer att vara ickeexperter där också (är det just matematik så brukar det vara komplicerat nog att det bara är några få i rummet som hänger med helt).
Men hur lång tid tar det? Paus?
Qetsiyah skrev:Men hur lång tid tar det? Paus?
Ska du kasta vatten på någon så går det nog synnerligen snabbt.
Qetsiyah skrev:Men hur lång tid tar det? Paus?
Det är olika i olika ämnen. I naturvetenskap/medicin skulle jag säga att tre timmar är ganska vanligt. Mindre än två timmar har jag aldrig varit med om, mer är fyra är ytterst sällsynt.
Men jag vet att inom till exempel humaniora kan det ta längre tid, men jag har aldrig gått på någon sådan disputation själv.
Det finns en tidsgräns för när lunchpaus behöver tas, och hur lång en disputationsdag är - ordföranden för disputationen brukar nämna detta när han/hon öppnar disputationen. Fem timmar är inte en ovanligt lunchgräns, och fortsätter disputationen längre görs ett uppehåll vid första dagens slut.
Inte sällan börjar disputationen på förmiddagen, så den hinns med på en dag, men efter 3-4 timmar skadar det inte med någon form av påfyllning. En omtänksam respondent (den som försvarar) ser till att ställa fruktkorgen så att besökarna nästan snubblar på väg in, ingen gillar att sitta hungrig och lyssna.
I dessa tider kan deltagande ske via nätet (zoom eller liknande), vilket underlättar alla ens personliga pauser.
Hmm det låter lagom. Haha humaniora skulle jag aldrig gå på, har inget intresse för det. Eller jo kanske filosofi.
Att kasta vatten på någon är nog ok så länge du dabbar efteråt.
Exakt det jag tänkte, med en sån gest kommer juryn inte kunna underkänna min disputation