Hur vänder man en lågkonjunktur?
Hej,
Jag har en uppgift där jag först utifrån keynesianismen och därefter monetarismen ska resonera kring hur vardera skulle argumentera för hur man vänder en lågkonjunktur där inflationen är nere på 0,7% och arbetslösheten 9,3%.
Keynesianismen skulle ju föra en expansiv finanapolitik och investera i ex bygge av infrastruktur och därefter följer multiplikatoreffekten and so on.
Monetarismen vill ju istället fokusera på inflationen (varför?) Och vill föra en restriktiv(?) penningpolitik. Åtstramningspolitik för att minska statens utgifter etc.
Vad vill monetarismen göra åt inflationen och hur löser det arbetslösheten? Hur ska jag få in naturlig arbetslöshet i det hela? Har jag missat något? Jag har verkligen kört fast helt...
Tack på förhand för eventuell hjälp :)
Monetarismen vill, som du nämner, angripa inflationen för att vända en nedåtgående ekonomisk utveckling, där de bland annat menar på att det är mängden pengar som här spelar en stor roll och som i sin tur påverkar pengarnas värde. Vid en lågkonjunktur så är inflationen låg (man upplever det som kallas för deflation), genom att då producera mer pengar under en lågkonjunktur så kan den ekonomiska utvecklingen vändas och pengarnas värde minskar. Men här måste inflationen hållas på en stabil nivå, eftersom man annars riskerar att se en motsatt utveckling.
Genom att inflationen är stabil så kommer det att påverka köpkraften och den kommer att öka när människor har en större tillgång på pengar och på det här sättet ökar företagens intäkter och ekonomin vänder. Om företagens intäkter ökar och produktionstakten, då kommer både behovet av arbetare öka, samtidigt som företagen har råd att anställa fler. Fler får alltså arbete och trenden går att vända. Regleringen av inflationen ska äga rum på en relativt stabil nivå och det blir då upp till stat och riksbank att kunna reglera mängden pengar som finns.
Vill du även få in den naturliga arbetslösheten så kan det ta med åtstramning och reglering och att denna ekonomiska teori vill hålla inflation och reglering på en stabil nivå. På det här sättet så kommer det alltid att finnas arbetslösa i samhället och detta för att man väljer att argumentera att det alltid ska finnas möjlighet att röra sig kring jobben som finns på arbetsmarknaden. Men på det här sättet så kommer man aldrig behöva en stor och stark ekonomisk uppåtgående trend som senare går över till en lågkonjunktur igen när produktionen blir högre än den arbetskraft som finns tillgänglig. På det här sättet menar man på att man kan förebygga att det uppstår en ny lågkonjunktur.
Vill du lyfta upp det hela på en högre nivå så kan du också fråga dig om det finns några risker eller nackdelar med att trycka pengar och i så fall vilka konsekvenser som det för med sig? Hur ska man bära sig åt för att inflationen ska vara "stabil"?
Hoppas detta hjälpte :)
Vad är egentligen riskerna med att använda sedelpressarna? Att inflationen istället blir för hög?
Ja, det stämmer. När det finns mer pengar så minskar också deras värde och inflationen stiger. Hyperinflationen i Tyskland under den ekonomiska depressionen är ett exempel på det.