Processing math: 100%
3 svar
72 visningar
Charlieb 392
Postad: 29 jan 16:44

Hur stämmer inte detta?

5216 b) Lös ekvationen exakt: lg 2 + lg (x-8) = lg 18 - lg x

Då gjorde jag:

lg 2 + lg (x-8) = lg 18 - lg x

lg 2 + (lg x - lg 8) = lg (18/x)

lg 2 + lg (x/8) = lg (18/x)

lg (2x/8) = lg (18/x)

2x/8 = 18/x

144 = 2x^2

x^2 = 72

x = +- roten ur (72)

Detta stämmer dock inte....

Hur?

Yngve 41431 – Livehjälpare
Postad: 29 jan 16:50 Redigerad: 29 jan 16:52

Hej.

Kolla den här raden igen:

lg 2 + (lg x - lg 8) = lg (18/x)

Tips: Ha logaritmlagarna bredvid dig hela tiden och använd dem när du löser uppgifterna.

Bedinsis Online 3179
Postad: 29 jan 16:55 Redigerad: 29 jan 16:55

Om vi har att

VL = HL

borde det även stämma att

10VL = 10HL

Det kan underlätta ibland.

Ioannis_T 33
Postad: 1 feb 08:36 Redigerad: 1 feb 08:37

Du har en summa i V.L och en differens i H.L

Enligt formeln lg(ab)= lga+ lgb och lg(a/b) = lga - lgb

lg[2(x-8)] = lg(18x) så 2(x-8)=18x 

gör korsmultiplikation ... 

2x(x-8) = 182x2-16x = 182x2-16x -18=0

Faktorisera och få en andragradsekvation

2(x2-8x-9)=0 . Här kan du göra det vanliga p,q metod eller  D= b2-4ac

2(x-9)(x+1)=0

d.v.s x=9 eller x=-1 . Men vi väljer endast den positiva lösningen

Svara
Close