Hur skriver man reaktionformel för neutralisationen av NaOH och vitvinsvinäger?
Hur skriver man reaktionformel för neutralisationen av NaOH och vitvinsvinäger?
Jag tänker att vitvinsvinäger kemisk formeln är HAc eftersom det är en ättiksyran.
Så reaktionformel för neutralisationen av NaOH och vitvinsvinäger är
HAc(aq) + NaOH(aq) ----- H20 +NaAc(aq)
Undrar om jag har tänkt rätt?
Och är ättiksyran svag syra?
Lite förenklat är stämmer det, men protonerna övergår inte direkt från ättiksyran till hydroxidjonerna. Syran är redan delvis protolyserad i vatten, då den är en svag syra.
mag1 skrev:Lite förenklat är stämmer det, men protonerna övergår inte direkt från ättiksyran till hydroxidjonerna. Syran är redan delvis protolyserad i vatten, då den är en svag syra.
Menar du att protonerna övergår från ättiksyran när den har reagerat med en ekvivalent mängd NaOH?
Och när det tillsätts ganska mycket NaOH i syran och pH värdet blir högre än 7 innebär det att alla syror har neutraliserades. Vilket innebär att det är bara bas som är kvar i lösningen alltså hydroxidjoner
Nja. I ättiksyran har en jämvikt bildatas, då protolyseringen delvis sker i denna lösning (inte fullständigt då det är en svag syra). Så det finns redan en jämvikt i lösningen med ättiksyra i vatten.
HAc + H2O <=> Ac- + H3O+
Medans i natriumhydroxidlösningen finns allt som hydroxidjoner (stark bas); NaOH => Na+ + OH-
Sedan blandas dessa lösningar, så nästan precis som du skrev i början, men skillnaden mellan svag syra och stark bas blir mer uppenbar när HAc jämvikten skrivs ut. Och även om protoner kan överföras direkt mellan ämnena, kommer merparten gå via vatten.