Hur ska man tänka kring strålning?
Jag har nyss gjort ett prov och där var det en fråga som beskrev hur Jod-131 med halveringstid 8 dygn används inom cancerbehandlingen. Man fick reda på att ämnet lagras i sköldkörteln efter ca 1 timme. Man fick även två andra isotoper av jod varpå den ena hade B-strålning och en halveringstid på 25 minuter. Den andra hade gammastrålning och en halveringstid på 59 dygn.
Frågan som ställdes var, varför är de andra två isotoperna olämpliga för denna typ av cancerbehandling?
kungfupanda skrev:Jag har nyss gjort ett prov och där var det en fråga som beskrev hur Jod-131 med halveringstid 8 dygn används inom cancerbehandlingen. Man fick reda på att ämnet lagras i sköldkörteln efter ca 1 timme. Man fick även två andra isotoper av jod varpå den ena hade B-strålning och en halveringstid på 25 minuter. Den andra hade gammastrålning och en halveringstid på 59 dygn.
Frågan som ställdes var, varför är de andra två isotoperna olämpliga för denna typ av cancerbehandling?
Hur har du tänkt själv?
Att gammastrålningen kommer att gå igenom kroppsvävnad väldigt lätt och att det därför inte är effektivt att använda det. Sen så den isotop med kort halveringstid är olämplig därför att en stor mängd av den isotopen har sönderfallit innan den ens har hunnit lagrats i sköldkörteln.
Dina funderingar verkar bra.
Smaragdalena skrev:Dina funderingar verkar bra.
Så det är korrekt att gammastrålning inte är effektivt vid cancerbehandling?
Det finns många sorters cancerbehandling (dessutom avger även jod-131 gammastrålning, enligt Wikipedia).
Smaragdalena skrev:Det finns många sorters cancerbehandling (dessutom avger även jod-131 gammastrålning, enligt Wikipedia).
Okej kan vara att jag skrivit fel isotop men det ska vara någon av de isotoperna som har B-sönderfall, hur som helst, är min redogörelse rimlig?