Hur ska man memorera smågsaker, och hur mycket bör man kunna? T.ex om vad regeringsformen behandlar
Vi har nyss börjat läsa om samhällskunskap (2 lektioner nu) och börjat läsa om statsskick. Vi ska läsa ca. 25 sidor och ha prov på det om en månad ungefär. Jag får dock smått panik, jag har läst TVÅ sidor och antecknat om allt som står men det är omöjligt att memorera allt. Det är otroligt mycket. T.ex om Regeringsformen nämns det om allt detta:
...den behadlar principen om yttrandefrihet, den allmänna och lika rösträtten, den representiva demokratin, parlamentarismen som princip för förhållandet mellan riksdag och regering, den kommunala självstyrelsen, att lagen står över all offentlig makt, principerna för mänskliga rättigheter såsom rätten till arbete, bostad och utbildning, lika rättigheter för män och kvinnor, liksom etniska, språkliga och religiösa minoriteters rättighet till ett eget kulturliv, vårt rättsväsen, vår rätt till privatliv och integritet, rätt till privat egendom och allemansrätten, förbud mot dödsstraff och tortyr, förbud om retroaktiv lagstiftning, regeringsformen behandlar även finansmakten, förhållandet till andra stater och EU, det beskrivs även om riksdagens, regeringens och statschefens uppgifter, rättskipning, förvaltning, kontrollmakten..
Det är så sjukt mycket. Hur mycket behöver man komma ihåg? Dessutom är det sjukt många begrepp jag ej kan definitionen till. Jag vet knappt själv vad demokrati innebär än t.ex, vad yttrandefrihet, parlamentarism, allmän/lika rösträtt, retroaktiv lagstiftning, rättskipning, förvaltning, kontrollmakten är.. Bör jag läsa på om det först? Kan någon kanske ge en mer kortfattat och övergripande bild över Regeringsformen?
Tack tack
Ett tips är att använda spaced learning genom exempelvis Pomodoro-metoden. Anteckna nyckelord under tiden du läser i din lärobok. När du gått igenom ett kapitel sammanfattar du kapitlet för dig själv, gärna skriftligt. När du läst igenom alla sidor fokuserar du på att repetera de delar du inte kan i stället för att lägga tid på det som redan sitter. Att läsa på om ord och begrepp i förväg vet jag inte om det ger något, du lär dig antagligen dessa bättre genom att läsa i ett sammanhang.
Jag hittade även en studiesammanfattning om Sveriges grundlagar från riksdagen. Den är från 2011 och finns numera inte på riksdagens egen webbplats men bör i allt väsentligt vara korrekt. På följande webbsidor kan du hitta mer information.
- Informationssida om grundlagarna på riksdagens webbplats.
- Gällande studiematerial på riksdagens webbplats.
- Artikeln Sveriges grundlagar på SO-rummet.
- Genomgångar om regeringsformen på Youtube.
Kort kan sägas att regeringsformen är Sveriges "viktigaste" grundlag eftersom det i den fastslås att just den och de tre andra grundlagarna är grundlagar. Det är även i regeringsformen som de övergripande principerna för hela svenska staten och medborgarnas fri- och rättigheter fastslås. En grundlag är till sin natur allmänt hållen medan detaljer regleras genom underordnade lagar. Underordnade lagar får därför inte strida mot grundlagarna. Regeringsformen är inte så jättelång. Prova att skumma igenom den vet jag!
Är du säker på att du behöver ha så pass detaljerad kunskap om vad regeringsformen innebär? Det känns nästan som att man skulle behöva gå juristprogrammet på universitetet i så fall. Jag hade börjat på ett mer övergripande plan:
- Vad är det som är speciellt med en grundlag och vad skiljer den från en vanlig lag? Varför är det så?
- Vilka är grundlagarna och ungefär vad handlar de om?
- Utifrån detta kan man på hyfsad nivå luska ut vilken typ av områden som just regeringsformen behandlar.
Grundlagarna är till för att reglera det som är själva kärnan i landet Sverige om man skalar bort allt annat - grundläggande rättigheter och skyldigheter samt hur riket ska styras. Därför är det också mycket svårare att göra ändringar i dessa lagar - det krävs två riksdagsbeslut med ett riksdagsval mellan besluten.
Tryckfrihetsförodningen och yttrandefrihetsgrundlagen reglerar vad man får säga och skriva i Sverige. Successionsordningen styr vem som har rätt till den svenska tronen. Allt annat som krävs för att forma landet Sverige ligger i regeringsformen. Hur många ytterligare saker utöver det jag redan har skrivit kan du komma på som behövs för att reglera hur landet ska fungera? Man behöver t.ex. reglera hur ofta det ska ske riksdagsval, vilka som får rösta i ett sådant, hur många ledamöterna ska vara osv. Man behöver beskriva hur en regering ska tillsättas och vilka befogenheter den ska ha. Sverige är ju även indelat i regioner och kommuner som har rätt att besluta över vissa frågor. Allt detta är exempel på det man logiskt sett hittar i regeringsformen. Det som är nödvändigt för att Sverige som land ska fungera men som inte ”passar in” under de andra grundlagarna.