3 svar
67 visningar
Linro behöver inte mer hjälp
Linro 122
Postad: 17 sep 10:50

Hur ser ett flödesschema ut?

Hejsan.

Jag har nedanstående uppgift och jag förstår väl ganska väl vad som skall göras (med betoning på ganska), det jag inte förstår och som jag har svårt att hitta information om hur det ser ut, är flödesschemat. Kan någon ge mig ett exempel på vad det är och hur det kan se ut? Jag menar givetvis inte att någon skall göra det åt mig, bara ge mig ett exempel på hur det kan se ut så att jag omedelbart kan sätta igång med det. Jag har kört fast för länge på att inte förstå vad det är och hur det ser ut. 

Uppgift:

Kort introduktion till uppgiften:

I denna uppgift skall du skriva en hypotes till den laboration du senare skall genomföra. Du skall även göra en riskbedömning och rita ett flödesschema över laborationen.

 

  • Hypotes
  • Riskbedömning
  • Flödesschema

Hypotes

En hypotes är ett kvalificerat antagande om verkligheten, detta betyder att du inte bara kan gissa vad som skall ske och skriva ned detta. Du behöver alltså ta reda på mer kring hur man kan identifiera olika salter. Har du svårt att komma igång och behöver handledning för att nå en hypotes så ring eller mejla din lärare. För er som söker högre betygssteg så bör ni forma denna hypotes på egen hand.

Meningen här är att du ska formulera en hypotes om hur du skulle kunna göra för att identifiera ett okänt salt. Alltså du ska inte skriva en hypotes om vilket det okända saltet kan vara utan vilken/vilka metoder man kan använda sig av för att ta reda på ett okänt salt.

OBS! Utgå från att de joner som det okända saltet består av finns representerade i de kända salterna som du har att utgå från.

Teoribakgrund

Det är bra att veta något om hur olika salter löser sig i olika lösningsmedel och vilka färger de olika jonerna eller salterna har. Överhuvudtaget är det bra att ta reda på vilka speciella egenskaper de olika salterna har.

En vanlig arbetsuppgift för en kemist är att identifiera eller bestämma sammansättningen av en okänd substans. Under denna laboration behöver du fundera över olika metoder för att bestämma vad ett okänt prov (salt) består av. Att fastställa sammansättningen kallas för kvalitativ analys.

Du behöver fundera på vilka egenskaper du kan testa. Vilka egenskaper urskiljer jonerna som du har i ditt salt från andra joner. Använd dina kunskaper om periodiska systemet och fördjupa dig om olika salter samt vilka egenskaper de ingående jonerna besitter.

Material du har att utgå från:

Här kan du utgå från sådant man kan hitta i ett normalt utrustat laboratorium. Det innebär att det kommer att finnas tillgång till bägare, spatlar, platinatråd, skedar, rent vatten, brännare, pipetter, mätkolvar, mätglas.

Kemikalier du har att utgå från:

- En behållare innehållande ”Okänt salt ”.

- 11 behållare med kända salter i fast form. Dessa salter är: NaHCO3, NaNO3, NaCl, NaI, KCl, KNO3, K2CO3, Ca(NO3)2, LiCl, SrCl2, Cu(NO3)2 ∙ 3H2

 

- 8 behållare med kända saltlösningar. Dessa saltlösningar är NaHCO3(aq), NaCl(aq), NaI(aq), KCl(aq), KNO3(aq), K2CO3(aq), AgNO3(aq), BaCl2(aq). 

 

- Salpetersyra

  • Salpetersyra är frätande!

 

Här berättas det mer om dessa fenomen: 

Vad är en hypotes.pdf (342 KB)Om riskanalys (1) (7).pdf (102 KB)Mall för riskanalys.docx (14 KB)

Redovisningen av uppgiften:

  1. Skriv en hypotes i rutan nedan
  2. Ladda upp din säkerhetsanalys, använd dig av säkerhetsblanketten ovan för din säkerhetsanalys. Tänk på att ta upp samtliga ämnen som du utgår från i ditt flödesschema i denna säkerhetsanalys.
  3. Ladda upp ditt flödesschema

-------------------------------------------------------------------------------------

Åter igen, det är flödesschemats utseende/utformning/struktur jag inte greppar och behöver hjälp med att förstå.

 

Tack på förhand!

Li

mag1 9388
Postad: 17 sep 15:31

Ta en titt på i denna tråd där det finns ett flödesschema som användaren tinae delat med sig av.

https://www.pluggakuten.se/trad/labbrapport-159/

Linro 122
Postad: 17 sep 21:56
mag1 skrev:

Ta en titt på i denna tråd där det finns ett flödesschema som användaren tinae delat med sig av.

https://www.pluggakuten.se/trad/labbrapport-159/

Hejsan!

Ah, så det är något liknande jag skall göra? Men tack så hemskt mycket för hjälpen, helt otroligt uppskattat!

/Li

mag1 9388
Postad: 19 sep 22:42

För all del, kul att det hjälpte!

Svara
Close