hur påverkas syra- bas lösningar av tillsatta ämnen
kopparsulfatlösning har blå färg. om man sätter koncentrerad saltsyra blir lösningen först grön och sedan, vid ökad tillsats av saltsyra, gul. hur ändras lösningens färg om man till en grön lösning sätter
a) vatten
b) fast natriumklorid
c) silvernitratlösning?
Cu(h2o)2+4 (aq) + 4Cl - (aq) <--> CuCl2-4 (aq) + 4H2O (l)
blå gul
Jag förstår frågan och tror att jag ska skriva en reaktionsformel där jag lägger till resp ämnen i lösningen men jag förstår inte hur ska jag veta reaktionsformeln till neutrala lösningen. Om jag tänker att sätta vatten i lösningen, då skulle jag anta att den blir surt eftersom det finns koldioxid i vatten från luften men i boken står det att lösningen blir blåare alltså basisk, hur går det till?
Känner du till Le Chateliers princip? Om inte - börja med att läsa om det i din kursbok.
För att lösa c) måste du känna till att silverklorid är ett mycket svårlösligt salt.
Teraeagle skrev:Känner du till Le Chateliers princip? Om inte - börja med att läsa om det i din kursbok.
För att lösa c) måste du känna till att silverklorid är ett mycket svårlösligt salt.
Ja jag känner igen den. Det innebär ju att om man förändrar någonting på ena sidan förändras det på andra sidan också. I dethär fallet, om jag tillsätter vatten i Cu(H2O)2+ + 4Cl- då kommer det finnas extra vatten på höger sidan också ellerhur? Jag är inte säker om jag tänker rätt här. Men leder flera vatten molekyler till att lösningen blir basisk eller hur går det till?
Om du tillför mer vatten försöker reaktionen att motverka förändringen, dvs den försöker minska mängden vatten. Det kan ske om reaktionen drivs åt vänster eftersom man förbrukar vatten i reaktionen från höger till vänster.
Motsvarande tankesätt med kloridjonerna i b) och c)
Teraeagle skrev:Om du tillför mer vatten försöker reaktionen att motverka förändringen, dvs den försöker minska mängden vatten. Det kan ske om reaktionen drivs åt vänster eftersom man förbrukar vatten i reaktionen från höger till vänster.
Motsvarande tankesätt med kloridjonerna i b) och c)
okej det förstår jag, men hur kan det leda till att reaktionen blir basisk?
Den blir inte basisk
Teraeagle skrev:Den blir inte basisk
oj, okej men hur förändras lösningens färg då?
Om vi tittar på uppgift c) så kommer kloridjoner i lösningen att reagera med silverjonerna man tillför och fällas ut som silverklorid. Det betyder att koncentrationen av kloridjoner minskar. Det försöker reaktionen motverka genom att förskjuta jämvikten åt vänster så att det bildas fler kloridjoner. Då blir lösningen blå.
Hur tror du att det blir i b)?
Teraeagle skrev:Om vi tittar på uppgift c) så kommer kloridjoner i lösningen att reagera med silverjonerna man tillför och fällas ut som silverklorid. Det betyder att koncentrationen av kloridjoner minskar. Det försöker reaktionen motverka genom att förskjuta jämvikten åt vänster så att det bildas fler kloridjoner. Då blir lösningen blå.
Hur tror du att det blir i b)?
då ökar koncentrationen av klorid joner och reaktionen skjuts åt höger alltså blir det gulare
nurijeva skrev:Teraeagle skrev:Om vi tittar på uppgift c) så kommer kloridjoner i lösningen att reagera med silverjonerna man tillför och fällas ut som silverklorid. Det betyder att koncentrationen av kloridjoner minskar. Det försöker reaktionen motverka genom att förskjuta jämvikten åt vänster så att det bildas fler kloridjoner. Då blir lösningen blå.
Hur tror du att det blir i b)?
då ökar koncentrationen av klorid joner och reaktionen skjuts åt höger alltså blir det gulare
men jag förstår inte hur vatten påverkar jämvikten alltså uppgift a
På motsvarande sätt som kloridjonerna påverkar reaktionen i uppgift b). Vatten finns också med i reaktionsformeln.
Teraeagle skrev:På motsvarande sätt som kloridjonerna påverkar reaktionen i uppgift b). Vatten finns också med i reaktionsformeln.
jag tror jag förstår tack så mycket