Hur påverkas naturen och individerna av att molekyler har olika vattenlöslighet?
Ge exempel på 2 olika molekyler med olika löslighet. En molekyl ska vara vattenlöslig och en olöslig i vatten. Jag hade tänkt välja kol som olöslig i vatten och syre som lösligt i vatten. sen står det så här:
Beskriv kortfattat molekylernas roll i naturen eller i kroppen samt en utförlig beskrivning hur vattenlösligheten påverkar funktionen i kroppen eller naturen.
Vad hade hänt om molekylerna hade ändrat löslighet?
Syre är ju en av de viktigaste grejerna vi behöver för att kunna leva, om syre hade ändrat löslighet och inte kunnat lösa sig i vatten så hade t.ex. inga vattenlevande djur kunnat överleva. Jag kan däremot inte komma på vad som hade påverkats i vår kropp om syre inte hade löst sig i vatten. Kol är ju ett organiskt ämne och finns praktiskt taget lite överallt i naturen. Jag har svårt att komma på hur lösligheten har en påverkan i vår kropp. Behöver hjälp att komma in på rätt spår, oerhört tacksam för svar. Har ni förslag på två andra molekyler som jag kan skriva om så kom gärna med tips.
Kan det vara så simpelt att om syre inte hade löst sig i vatten så hade vatten inte ens existerat?
Det enkla svaret i många fall skulle nog vara att det inte funnes något liv alls om lösligheten vore anorlunda för något viktigt ämne. Eller så spekulerar man så blir det science fiction. Syre och kol är väl annars bra val, tycker jag. Äh, det låter inte så hjälpsamt, men jag trycker på Posta i alla fall.
Okej fick nyss svar av min lärare att kol och syre är grundämnen och ej molekyler så får slopa den idén. Kolväte kan man ju skriva om när det gäller den opolära men har ni några idéer på molekyler som är polära som har en stor betydelse i kroppen och naturen?
Syre förekommer i molekylform, två syreatomer i taget. Kol bildar mycket större grupper i lager, kristaller, etc. så kolmolekyler brukar man inte tala om.
Då duger inte salter heller, antar jag.
Koldioxid kan man ta. Eller alkoholer.
Syrgas är visst en molekyl, men den är ett dåligt val för en molekyl som är löslig i vatten, helt enkelt därför att syres vattenlöslighet är låg - annars skulle vi inte ha behövt röda blodkroppar och annat krångligt för att kunna syreförsörja våra organ. Ett tips är att välja två olika kolhydrater - en med god löslighet i vatten (jag tänker på en molekyl som används för att flytta energi mellan olika delar av kroppen) och en med mycket dålig vattenlöslighet (jag tänker på något som finns i växter, men inte i djur).
Jag tänkte skriva om koldioxid och fosforsyra. Fosforsyra är ju en viktig komponent i fosfolipider och hade de ändrat löslighet så hade cellmembranet inte kunnat existera utan hade lösts upp i vätskan i kroppen, tänker jag rätt här?
Eller jag såg nyss att även fosfor är lösligt i vatten... kolesterol kanske? räknas det som en molekyl?
Fosrorsyra (som molekyl) är inte särskilt vanlig i naturen, däremot är dess salter vanliga, men de är ju inte molekyler.
Varför krångla till det för sig?
Ett tips är att välja två olika kolhydrater - en med god löslighet i vatten (jag tänker på en molekyl som används för att flytta energi mellan olika delar av kroppen) och en med mycket dålig vattenlöslighet (jag tänker på något som finns i växter, men inte i djur).
Hmm syftar du möjligtvis på kolesterol samt cellulosa?
Eller glukos samt cellulosa?
helpplease skrev:Eller glukos samt cellulosa?
Just precis.
Okej! Tack så mycket för svar