Hur påverkas miljön av införandet av vegetariskt skollunch?
Hej skulle någon kunna hjälpa mig med denna fråga och ge ett mer utvecklat svar!!
Frågan är: En skola valde att inför vegetariskt lunch två gånger i veckan. Resonera i tre led kring tre konsekvenser som införandet av vegetariskt skollunch kan få på miljön?
Jag tänkte såhär: att införandet av vegetariskt mat påverka och ger bra konsekvenser på miljön. Köttproduktionen minskar vilket kommer leda till att mindre växthusgaser släpps ut. Det kommer påverka miljön positivt. Men vad mer kan man skriva?
Förutom att köttproduktionen minskar....
Hur går det med arbetstillfällen för köttbönder? Hur går det med våra hagmarker, om inte köttdjuren behöver beta? Vad händer med gamla "förbrukade" mjölkkor, om man inte kan göra korv av dem? Behöver vi importera mer konstgödsel, när tillgången på kogödsel minskar?
Du kan läsa här: https://www.naturskyddsforeningen.se/kott-klimat-miljo
Gällande din första resonering, kanske kan du lyfta upp mer vad du menar "påverka miljön positivt". Varför mår miljön bättre av att mindre växthusgaser släpps?
Smaragdalena skrev:Hur går det med arbetstillfällen för köttbönder? Hur går det med våra hagmarker, om inte köttdjuren behöver beta? Vad händer med gamla "förbrukade" mjölkkor, om man inte kan göra korv av dem? Behöver vi importera mer konstgödsel, när tillgången på kogödsel minskar?
Men frågan är hur påverkas miljön av att man äter mer vegetariskt...
Vi tar en skola i norra Sverige. På vintern.
De har att välja på att servera gryta gjord av lokalproducerad ren eller älg. Med lagrad potatis eller nåt.
Eller vegetariskt ... hmm ... sallad kanske med tomater. Dessa kan antigen vara producerade i uppvärmda växthus (inte så bra för miljön) eller transporterade från afrika (som ju har tomater när det är vinter i Sverige). Den transporten är inte heller så bra för miljön.
Det är klart, om man jämför lokala tomater på sommaren med biff från Argentina blir resultatet det omvända.
Så, vad menar man med vegetariska alternativ? Var kommer grönsakerna ifrån? Eventuell miljöpåverkan?
Vilken typ av kött/fisk menar man? Var kommer det ifrån? Miljöpåverkan?
Växthusgaser inte det enda som är dåligt för miljön. Flera matprodukter använder olika kemikalier som också påverkar miljön (antibiotika, gödsel, etc).
Jag menar bara att frågan är mer komplex. Inte att vi inte skall äta vegetariskt.
Din uppgift är "Resonera i tre led kring tre konsekvenser" Har du gjort det?