1 svar
212 visningar
notsogenius behöver inte mer hjälp
notsogenius 154
Postad: 18 aug 2023 14:38

Hur påverkas den kemiska potentialen för en gas vid ökat tryck?

Antar här ideal gas, och ett samband är ju μ(p,T) =μ(T) + RTlnpp0 och vid ökat tryck så ökar kvoten vilket gör att den kemiska potentialen ökar. Men varför blir det såhär? Tycker att kemisk potential är överlag svårt att greppa och applicera. 

 

Jag vet att gibbs fria energi är användbar vid konstant tryck och volym för att beräkna den kemiska potentialen men så är inte fallet här. 

Teraeagle 21051 – Moderator
Postad: 18 aug 2023 15:39 Redigerad: 18 aug 2023 15:41

Håller med om att kemisk potential är lite knepigt. Kan trösta dig med att det också är ganska sällsynt som begrepp och att man främst pratar om Gibbs energi istället. Skillnader i kemisk potential är det som driver kemiska reaktioner, dvs de sker från hög till låg kemisk potential. På samma sätt är det temperaturskillnader som driver värmeflöden, där värmet går från hög till låg termisk potential. Elektrisk ström går från hög till låg elektrisk potential.

Rent formellt är kemisk potential hur mycket Gibbs energi ändras vid ändrad substansmängd av något ämne, vid konstant tryck, temperatur och koncentration av andra ämnen. Man kan använda din ekvation för att beräkna den kemiska potentialen vid vissa villkor om man känner till den vid några andra villkor. Som du är inne på får man fram att den kemiska potentialen ökar med ökat tryck. Om du nu tänker på att kemiska reaktioner sker från hög till låg kemisk potential är det rimligt. Med ökat tryck innebär det alltså en större benägenhet att genomgå kemiska reaktioner för att minska på trycket av ämnet, vilket i princip är Le Chateliers princip.

Svara
Close