Hur påverkar pKa värdet aminosyrans form vid ett visst pH?
Hej,
Jag har svårt att se sambandet för pKa-värdet hos aminogruppen, karboxylgruppen och sidogruppen i en aminosyra med hur formen kommer se ut för ett visst pH-värde.
Är medveten om att zwitterjonen dominerar vid Ip och att ett lägre pH-värde ger positiv aminosyra och högre pH-värde ger negativ aminosyra osv.. När man blandar in pKa blir jag förvirrad, t.ex som uppgiften nedan.
UPPGIFT: För asparginsyra har alfa-aminogruppen pKa= 9,33, alfa-karboxylgruppen har pKa=1,99 och sidokedjans beta-karboxylgrupp har pKa= 3,90. Ip för aminosyran är 3. Skriv asparaginsyrans form som dominerar vid:
a) pH=2,8 b) pH= 8 c) pH=11
FACIT:
a) alfa-aminogruppen blir positiv, sidokedja negativ.
b) Zwitterjon dominerar: alfa-aminogruppen blir positiv, alfa-karboxylgruppen blir negativ, sidokedja negativ
c) alfa-karboxylgruppen blir negativ, sidokedja negativ
För mig är det rimligt att vid pH=2,8 som är ungefär lika med Ip så bör zwitterjonen dominera? Och vid pH 8 och 11 som blir basiskt så bör aminosyran avge protoner, karboxylsyra och sidogrupp borde va negativ...
Frågan har varit uppe tidigare, se t.ex.:
Teraeagle skrev:Frågan har varit uppe tidigare, se t.ex.:
Gud vad bra! :)