Hur organiska lösningsmedel fungerar på molekylär nivå?
Jag har läst i min kemibok på flera ställen att vissa ämnen inte löser sig i vatten utan i organiska lösningsmedel. Exempelvis så löser sig fenylamin i organiska lösningsmedel. Hur ser detta ut? Vad är det som reagerar med vad? Jag läste i en annan tråd ett exempel med klister på glasburk och att man skulle tillsätta smör så att klistret skulle skapa bindningar till smöret istället. Betyder det bara att klistret får bindningar till smöret och sen så löser diskmedlet upp de bindningar och sedan sköljs iväg med vattnet?
Välkommen till Pluggakuten!
Har du hört uttrycket "lika löser lika"? Det betyder att opolära ämnen löse sig i andra opolära ämnen. och att polära ämnen löser sig i polära ämnen.
Om man vill ta bort klistret som ibland blir kvar efter etiketterna på glasburkar, så funkar det precis som du beskriver (OK, du har förenklat lite) - tro mig, jag har testat.
Men hur fungerar det? Vart fäster sig klistret?Nu har jag dålig koll på vilka ämnen klister är uppbyggda av och det var inte det lättaste att googla heller. Men på denna länk (http://chem-www4.ad.umu.se:8081/Skolkemi/Experiment/experiment.jsp?id=35 ) hittade jag att plastlim består av bl.a. aceton (CH3(CO)CH3). Fäster sig acetonet då genom kondensationsreaktion vid glycerolmolekylen...? bild av fett
Det opolära limmet fäster mot det opolära glaset. Eftersom ytan blir stor, blir van der Waalskrafterna starka nog för att hålla det på plats.
Acetonet var bara ett lösningsmedel, som ar avdunstat i och med att limmet stelnade.
Men vilka bindningar uppstår mellan fettet (smöret) och klistret?
Van der Waalsbindningar - det är de enda bindningarna som kan bildas mellan opolära ämnen.
Ja just det. Men varför skulle klistret hellre vill skapa van der waals bindningar med smöret än glaset? Är det för att fettet har längre kolvätekedjor är glaset och därför har den större dragningskraft?
Ren sannolikhet, tror jag. De bindningar som kan bildas bildas.
Okej, tusen tack för hjälpen!