7 svar
769 visningar
Jo0han behöver inte mer hjälp
Jo0han 5 – Fd. Medlem
Postad: 15 apr 2020 18:10

Hur mycket ökar entropin?

Hej!

Jag har fastnat på en fråga och vet inte hur man börjar.

Frågan lyder såhär:

Hur mycket ökar entropin hos 1 kg 100-gradigt vatten då det förångas?

Jag har försökt hitta exempel men antingen är det irrelevanta eller svåra  att förstå.

Finns det någon vänlig själ som skulle vilja hjälpa mig på traven? : )

Teraeagle 20997 – Moderator
Postad: 15 apr 2020 18:11 Redigerad: 15 apr 2020 18:13

Entropiändring definieras som tillförd värme dividerat med temperaturen (i kelvin) då värmet tillfördes. 

Du behöver alltså ta reda på hur mycket värme som krävs för att koka/förånga vattnet.

Jo0han 5 – Fd. Medlem
Postad: 15 apr 2020 18:19 Redigerad: 15 apr 2020 18:25

Juste. Då ska man väll använda sig av specifik ångbildningsvärme?

Teraeagle 20997 – Moderator
Postad: 15 apr 2020 18:23

Mycket riktigt!

Jo0han 5 – Fd. Medlem
Postad: 15 apr 2020 18:26

Använder man denna då?:

"Delta"E = c * m * "Delta"T

Jo0han 5 – Fd. Medlem
Postad: 15 apr 2020 18:56

Alltså:

 

(2260 * 1 * 100)= "delta"T

100+270,15=370,15K

(2260 * 1 * 100)/370,15=610 kj/K

svar=610kj/K

?

Teraeagle 20997 – Moderator
Postad: 15 apr 2020 19:18

Det finns inget ”Delta T” eftersom det är en konstant temperatur på 100 grader. Den där formeln används när man vill beräkna hur mycket värme som krävs för att värma (eller kyla) något från en temperatur till en annan. Nu har vi bara en fasövergång utan någon temperaturökning.

Däremot så stämmer det att det krävs 2260 kJ/kg för att förånga vatten vid kokpunkten. Om du har 1 kg vatten krävs alltså 2260 kJ för att förånga det vid 100 grader. Hur stor blir då entropiökningen?

Mattesnillen 34
Postad: 2 mar 2022 21:20

Hej, måste flika in här,

är entropiökningen då, 2260 / 373 ? svarat i kJ / K då

Svara
Close