Hur mycket ökar entropin?
Hej!
Jag har fastnat på en fråga och vet inte hur man börjar.
Frågan lyder såhär:
Hur mycket ökar entropin hos 1 kg 100-gradigt vatten då det förångas?
Jag har försökt hitta exempel men antingen är det irrelevanta eller svåra att förstå.
Finns det någon vänlig själ som skulle vilja hjälpa mig på traven? : )
Entropiändring definieras som tillförd värme dividerat med temperaturen (i kelvin) då värmet tillfördes.
Du behöver alltså ta reda på hur mycket värme som krävs för att koka/förånga vattnet.
Juste. Då ska man väll använda sig av specifik ångbildningsvärme?
Mycket riktigt!
Använder man denna då?:
"Delta"E = c * m * "Delta"T
Alltså:
(2260 * 1 * 100)= "delta"T
100+270,15=370,15K
(2260 * 1 * 100)/370,15=610 kj/K
svar=610kj/K
?
Det finns inget ”Delta T” eftersom det är en konstant temperatur på 100 grader. Den där formeln används när man vill beräkna hur mycket värme som krävs för att värma (eller kyla) något från en temperatur till en annan. Nu har vi bara en fasövergång utan någon temperaturökning.
Däremot så stämmer det att det krävs 2260 kJ/kg för att förånga vatten vid kokpunkten. Om du har 1 kg vatten krävs alltså 2260 kJ för att förånga det vid 100 grader. Hur stor blir då entropiökningen?
Hej, måste flika in här,
är entropiökningen då, 2260 / 373 ? svarat i kJ / K då