Hur mycket avdunstar?
Q=0,7*800*60=33600 J
cmΔT+låm=33600
låm=33600-4180*0,2*80= -33280
Varför får jag fram ett minusvärde?
Varför räknar du med vattnets värmekapacitet? Räknar du med att såsen har temperaturen 100oC, eller antar du någon annan temperatur? Hur stor är ångbildningsvärmen för vatten?
Smaragdalena skrev:Varför räknar du med vattnets värmekapacitet? Räknar du med att såsen har temperaturen 100oC, eller antar du någon annan temperatur? Hur stor är ångbildningsvärmen för vatten?
Jag tänker att såsens vätska består princip utav vatten, därmed använder jag dess värmekapacitet. I och med att den ska kokas upp och förångas uppnår den 100 grader celsuis och jag tänker mig att vattnet först hade rumstemperatur 20 grader celsius, därmed blir differensen i temperatur 80 grader.
Om du läser uppgiften ordentligt, så står där att såsen kokar och avger ånga. Den har alltså redan blivit 100oC.