6 svar
3914 visningar
LittleMissM behöver inte mer hjälp
LittleMissM 106 – Fd. Medlem
Postad: 16 sep 2017 12:42 Redigerad: 16 sep 2017 12:50

Hur man ska klara Teknisk Basår?

Hej! Är en tjej och är en student på teknisk basår och undrar om lite tips hur jag klarar mig. Är från ett estetisk program i gymnasiet så jag är inte alls bra på ämnena Matematik, Fysik och Teknologi. Jag satsade aldrig på de ämnena, mer på musiken. Jag blir förvirrad på nästan alla uppgifter. Eftersom jag måste tänka för länge för att förstå en uppgift eller förstår jag det inte alls, det kan vara simpla grejer som jag inte förstår också för jag blir jätte osäker ,då blir resultatet att jag ligger efter varje dag. Det tar mer tid för mig att absorbera information än andra studenter. Varje dag går vi egenom något helt nytt ämne. Hinner inte riktigt med. Det är ju 3 års gymnasium på 1 år. Jätte intesivt. Lärarna på föreläsningarna fattar jag ingenting vad de pratar om eftersom de slänger en stor bunt med information så man blir yr i bollen. När jag frågar om hjälp blir det ett väldigt kort svar som om de inte vill förklara mer, de vill mer att studenter jobbar själva. Känner mig stressad och nervös för jag vill verkligen klara av Teknisk Basår för att gå vidare till ett ingenjörprogran, nu har jag tanken på Medieteknik som jag blev väldigt intresserad av. Men måste ha någon taktik för att överleva året och förstå vad jag håller på med i uppgifterna. Har ni några tips hur man ska tänka på matten och fysiken? Hur man ska arbeta för att bli bättre på ämnena? 

tensor 29
Postad: 16 sep 2017 13:09

Läs teorin noggrant och gör massvis med uppgifter. Fastnar du på en uppgift så gå tillbaka till boken.

Förmodligen är alla andra som går "tekniskt basår" med dig lika stressade. Försök hitta någon studiekamrat och gör uppgifter tillsammans, förklara för varandra.

Det finns bra simuleringar och bilder på internet som kan hjälpa en att förstå fundamentala koncept. 

AndersW 1622
Postad: 16 sep 2017 13:48

Jobba på och fundera på vad du gör och glöm inte bort att ställa dig frågan: Varför fungerar detta? När det fungerar. Alternativt varför blev detta rätt?

Sedan är tensors andra råd mycket viktigt. Det är lätt att få för sig att "Det är bara jag som inte fattar detta" Inte för att jag kan din klass men jag kan ändå saga att det är det inte! Det finns andra med precis samma problem som du. Hitta någon som du kan plugga tillsammans med, då¨kan ni hjälpa varandra genom att diskutera uppgifterna.

Teraeagle 21049 – Moderator
Postad: 16 sep 2017 15:28 Redigerad: 16 sep 2017 15:32
tensor skrev :

Läs teorin noggrant och gör massvis med uppgifter. Fastnar du på en uppgift så gå tillbaka till boken.

Förmodligen är alla andra som går "tekniskt basår" med dig lika stressade. Försök hitta någon studiekamrat och gör uppgifter tillsammans, förklara för varandra.

Det finns bra simuleringar och bilder på internet som kan hjälpa en att förstå fundamentala koncept. 

This. Övning ger verkligen färdighet. Även fast jag själv alltid har varit av typen "sitt ensam i ett tyst rum tills jag förstår" så är många hjälpta av att plugga tillsammans. Om du behöver en extra genomgång eller introduktion av något ämne så finns det flera bra videolektioner på YouTube, varav KhanAcademy troligen är den bästa. 

Det är också viktigt att ha en förståelse för matematiken innan man går vidare. Fysik beskrivs med matematik, fysik förklarar kemin och det är svårt att få grepp om biologin utan att ha kunskaper i kemi. I slutändan är alltså all naturvetenskap skriven på matematikens språk. För att bli bra på det så är det viktigt att kunna göra två saker:

1. Visualisera. Rita alltid en figur för att lättare förstå vad frågan egentligen går ut på och var du har dina "angreppspunkter" för att lösa uppgiften. 

2. Koppla uppgiften till verkligheten. Ska du beräkna var en boll landar ifall du kastar den snett uppåt? Då vet du rent intuitivt att bollen vinner i höjd om du kastar den med större vinkel till marken, men istället inte landar lika långt bort från dig. Försök också att göra en rimlighets-check av ditt svar. Är det rimligt att bollen landar 200 meter bort? Kan en människa verkligen kasta något så långt?

Av tidsskäl är det viktigt att inte lägga ner onödigt mycket tid på sånt som du har förstått. Gå vidare till nästa avsnitt om du har hyfsad koll på något och gå sen tillbaka ifall det faller i glömska. Sen ska man heller inte underskatta det klassiska "tentatricket", d.v.s. att tidigt skumma igenom några gamla tentor eller höra med tidigare elever vad som brukar tas upp. På så vis vet du var du ska lägga tyngdpunkten under ditt pluggande, ifall du förväntas kunna saker i detalj eller mer allmänna begrepp o.s.v.

Edit: En sista sak som är rätt viktig är faktiskt att inte läsa för mycket i boken. De kan ofta vara fullproppade med ekvationer och begrepp som ibland kan vara överväldigande. Det är inte tänkt att man ska läsa en kursbok på samma sätt som en skönlitterär sådan, pärm-till-pärm. Försök att hänga med på föreläsningarna även om det går fort och sök dig till YouTube om det går för fort.

woozah 1414 – Fd. Medlem
Postad: 16 sep 2017 16:40 Redigerad: 16 sep 2017 16:41

Jag vet inte vilket universitet du går på, men mitt tips är att utnyttja alla räknestugor. På Uppsala (där jag studerar) så har de varje dag 17-19 räknestugor med folk som behöver hjälp på de grundläggande kurserna (exempelvis envariabel/flervariabel). Dessa är alla studentledda av någon som läst matematik och de lägger ofta krut på att förklara och förstå. 

 

Helt ärligt: Var inte rädd för att fråga personer utifrån om hjälp. Jag har hjälpt ett par med föreläsningar om matematik 4 eftersom de frågade helt random. :)

LittleMissM 106 – Fd. Medlem
Postad: 16 sep 2017 19:29

Tack för alla tips! 😊

Yngve 40279 – Livehjälpare
Postad: 16 sep 2017 23:36

Förtydligande: Jag tror att woozah menar dessa räknestugor, som erbjuds gratis av Mattecentrum.

De är verkligen toppen. Där finns glada volontärer som gärna hjälper till.

Om du bor så att du kan besöka någon/några av dem så pröva! Det finns god chans att du kan få mycket hjälp där.

Och sist men inte minst: Ställ frågor här på Pluggakuten!

Pluggakuten har öppet 7/24/365 och förvånansvärt korta svarstider även på skumma tider.

Svara
Close