Hur lever organismer i miljöer med extremt hög salthalt?
I min biologibok finns det en uppgift som lyder: "Ta reda på hur organismer som lever i miljöer med extremt hög salthalt fungerar. " Uppgiften finns i ett kapitel som delvis handlar om osmos, så tänker att det har något med det att göra.
Jag har försökt fundera lite själv men inte riktigt kommit fram till något bra svar. Har de kanske högre salthalt inne i cellerna själva för att de inte ska ske en nettotransport av vatten ut ur cellen genom osmos? Eller lägger de kanske energi på att utföra aktiv transport av vatten in i cellen för att motarbeta osmosen? Den sista känns dock inte som det skulle kunna vara en långvarig lösning...
Jag har försökt leta omkring på nätet för ett svar, men hittar inget. Finns heller inget facit.
Någon som vet hur det går till?
Har de kanske högre salthalt inne i cellerna själva för att de inte ska ske en nettotransport av vatten ut ur cellen genom osmos?
Ja, vissa arkéer gör detta, de så kallade halofilerna (ihopsatt från grekiska, halo=salt, fil=älskande). De har motsvarande mängd osmotiskt aktiva ämnen inuti cellen, som det finns utanför.
Eller lägger de kanske energi på att utföra aktiv transport av vatten in i cellen för att motarbeta osmosen? Den sista känns dock inte som det skulle kunna vara en långvarig lösning...
Nej det går inte för osmosen är ju diffusionen av vatten genom ett semipermiabelt membran (som cellmembranet), till den sidan av membranet med den högsta koncentrationen av osmotiskt aktiva ämnen (i ditt fall salt).
Och som du skriver skulle det för cellen gå att med aktiv transport, ta upp vatten så skulle detta vatten direkt diffundera ut igen.