Hur länge bryter kroppen ner glykogen i levern, innan den går över till att btyra ner fett?
Ja... Är det någon som vet på ungefär. Läste någon stans att det finns 100 g glykogen i levern, och 400 g i muskler (som inte kan pasera blodbananbarriären) och bara kan utnyttjas till muskler.
Men 100 g glykogen, det känns lite som om man måste springa ett maraton runda om man ska förbränna så galet mycket energi.
Sen att kroppen måste ha energi för att överleva, är ju bra, hellre det så att säge, än en platt mage, men ändå, 100 g låter väl mycket? (eller det kanske är som 4 coca-cola på 33 cl.) så det är kanske inte så himla mycket.
Ps. viste inte vart jag ska lägga tråden, i allmänna diskutioner, eller någon annan delområde, man måste ändå på sätt och viss har spec.kunskaper (om levern) för att kunna svara på den. Kunde ha lagt det i biologi, men den är i gränslandet för många ämnen.
Hur många kalorier motsvarar 100g glykogen?
Hur stort är energibehovet i kroppen per dygn? Detta energibehov beror mycket på kön, ålder med mera, men det kanske vore kul att titta på hur stort dit eget behov är, att göra det lite mer eget, men du väljer så klart själv vilken kropp du vill jämföra med.
Ja enligt vissa källor t.ex. https://www.styrkeprogrammet.se/traningsguide/ordlista/glykogen
så har vi c:a 1600 kcal, då blir det antagligen c:a 100 g i levern, samt 300 g i muskler, och jag antar att 1 g glykogen = 4 kcal samma som kolhydrater i övrigt och proteiner 4 kcal/g.
Men då innebär det i princip att man ska alltingen springa maraton om man ska bränna de där 1600 kcal.
Eller att man ska äta 5 ggr/dagen för att hålla igång metabolismen på hög varv, annars reagerar kroppen på ett märkligt sätt och stänger av nedbryttning av glykogen och fett, för de tror den att det är någonslags kris. Så om man vill gå ner i vikt t.ex. så får man inte använda muskler, för de börjar man dra glukogen där ifrån, det skulle innebära att du få låta bli att få i dig kanske 800 kcal om dagen, d.v.s. du kommer ligga på -400 kcal, med tanke på att levern har sina 100 g x 4. Det är ett sätt.
Men om man vill gymma sig till lägre vikter, då får man bränna 1600 kcal, sen väger muskler mera än fett, så renk tekniskt så kommer man väga kanske tills och med mer än innnan, fast med annan kroppsammansättning.
Srry moderatorn, vart näringslära här, gled lite väl långt från kemin. Men rundar av det strax.
Solstråle skrev:Ja enligt vissa källor t.ex. https://www.styrkeprogrammet.se/traningsguide/ordlista/glykogen
så har vi c:a 1600 kcal, då blir det antagligen c:a 100 g i levern, samt 300 g i muskler, och jag antar att 1 g glykogen = 4 kcal samma som kolhydrater i övrigt och proteiner 4 kcal/g.
Men då innebär det i princip att man ska alltingen springa maraton om man ska bränna de där 1600 kcal.
Jo vill du bränna alla dessa kalorier på fysiskt arbete behöver du anstränga dig en helt del, nästan en mara.
Men, kroppen behöver hela tiden energi, t.e.x en kvinna på 70 kg i tjugoårsåldern behöver ca 1600 kcal om hon bara sitter still!
Glykogenet i musklerna är upplagrat där och kommer användas av den cell det ligger lagrat i. Glykogenet i levern används för att hålla blodsockret stabilt under tiden mellan måltider, samt även när energi snabbt behöver göras tillgängligt vid fysisk ansträngning.
Fettet vi äter används som bränsle under hela dygnet, men kan inte metaboliseras lika snabbt och inte heller vid anaerobt arbete (vid mindre syretillförsel, som i hårt arbetande muskler).
Kroppen stänger inte av nedbrytningen av glykogen och fett om du inte äter, tvärt om! Mobiliseras inte energi från depåerna (glykogen kort tid, fett veckor) dör du så klar.
Med detta så borde bilden vara klarare. Gällande träningsdelen får du skriva en ny tråd, men när nu bilden är klarare borde du få andra idéer.
Tränings-fettbrännar-supersmarta-idér gällande träning och muskelbyggande, är ofta baserade på en del biokemi/biologi, men allt för ofta ingår missuppfattningar och feltänk. Men ju mer du vet om biokemin dess lättare att uppskatta sanningshalten.
Ja jag vet biokemi är lösningen till många problem, det här med fett och socker kan man säkert få en doktorshatt för, det finns ju massor metastuider och paraplyöversikt, ALLA pekar åt helt olika håll, först skulle långsamma kolhydrater vara bra, sedan skulle LCHF vara bra, sedan skulle grottmännisko maten vara bra, all matintag kan anpassas individuellt för de behov och mål man har, men det råder en orhört masspsykos och hysteri kring maten idag, så det enklaste att man bara fokuserar på nåt annat känns det som, bara man rör på sig och säger till att få i sig minde energi än det slingrar in i munhålan, så borde man klara sig, men fettma tar över, titta på USA så många extremt feta individer, man har tills och med börjar anpassa bilar efter de, titta på amerikanska bilar de är XXXXL i storlek jämfört med europeiska bilar. Man vill ju inte ha en sådant utveckling i Sverige. Snart kommer inte ens kvinnor kunna födda sina egna barn, när bebisen väger typ 50 kg redan vid födseln, och kommer ut med Mc:Donals flagga och en clown hat på (symbol för Mc:donals) Nä, det är ett ämne man kan drunka i, nästan bokstavligt talat (drunkna i sin egen fett).