3 svar
148 visningar
alexander.c 4 – Fd. Medlem
Postad: 24 apr 2021 23:01

Hur konsumtionen och produktionen av kött kopplas med miljöpåverkan

Jag har läst flera webbsidor och det står bara att köttproduktionen står för nästan 15% av världens totala utsläpp, att nötkött från mjölkkor har mindre miljöpåverkan än djur som bara producerar kött, bla.
Men jag förstår inte hur det kopplas ihop. Jag antar att det måste vara något när man transporterar köttet, men då skulle ju även transportering av grönsaker och andra matvaror släppa ut lika mycket avgaser

Ekema 24
Postad: 5 jun 2021 19:09

om du har en bondgård som du kan producera allt själv så ingen transport behövs.

Hur mycket behöver du använda för att:

odla grönsaker typ sallad

Jämfört med att se till att en ko växer upp?

Teraeagle 20883 – Moderator
Postad: 5 jun 2021 20:09 Redigerad: 5 jun 2021 20:21

Om man antar att det går åt 100 kg grödor för att producera 1 kg kött så är det väldigt ineffektiv användning av resurserna att människor äter kött istället för att äta grödorna direkt. Man måste odla mer gröda för att producera lika mycket mat åt en befolkning som äter kött helt enkelt. Dessutom kan det vara så att man föder upp en ko i Tyskland med foder från Brasilien, sedan slaktas kon i Danmark och köttet säljs i Sverige. Det sker alltså väldigt många transporter.

En annan viktig faktor är att det bildas metangas i magarna på nötkreatur som sedan kommer ut i atmosfären. Metan är en väldigt kraftfull växthusgas, cirka 20-30 gånger kraftigare än koldioxid. Det är inget problem så länge det bara finns ett fåtal kor men vi föder upp nötkreatur i mer eller mindre industriell skala. Det finns miljarder kor i världen idag.

mag1 9417
Postad: 7 jun 2021 11:23

Nötkreatur som används som mjölkdjur (d.v.s. först för att producera massvis med mjölk och sedan slaktas för kött) får en lägre miljöpåverkan, då dessa djur även producerar mjölk och inte växer lika snabbt som köttdjur (som bara föds upp för att ge kött). Så miljöpåverkan för att föda upp djuret blir lägre för mjölkdjuren, dels då en del av denna miljöpåverkan sprids ut även över mjölken. Samtidigt behöver inte mjölkdjuren växa snabbt inför stundande slakt, så det går åt mindre högvärdigt foder (med högt protein- och energiinnehåll), vilket även minskar miljöpåverkan under tiden djuret växer. Mjölkdjuren lever så klart längre, och behöver då äta mer och skapar mer avfall, men då dessa djur producerar mjölk anses den totala miljöpåverkan bli mindre.

Svara
Close