Hur kokpunkten varierar
Hej!
Jag har lite funderingar vad gäller kokpunkten och hur den varierar.
Det finns 4 isomera former av buten:
1. 2-metylpropen, kokpunkt: -11,7 grader
2. 1-buten, kokpunkt: -6,26 grader
3. Cis- buten, kokpunkt: 3,7 grader
4. Trans- buten, kokpunkt 0,3 grader
Jag förstår att 1-buten har högre kokpunkt än 2-metylpropen eftersom den har en större kontaktyta och därmed också fler möjliga van der waalsbindningar.
Däremot förstår jag inte riktigt varför cis och trans isomererna har högre kokpunkt än 1- buten och varför kokpunkten även skiljer sig mellan cis-buten och trans-buten.
Ytterligare en fundering var varför en cykloalkan har en högre kokpunkt än motsvarande alkan. Kontakt ytan är väl lika stor, eller?
Det är hopplöst svårt att förutspå detta när det är så små skillnader mellan molekylerna. Det återspeglas i att det också är väldigt små skillnader i kokpunkt mellan isomererna. Man kan förstå att 2-metylpropen har lägst kokpunkt, för det är den isomer som har rundast form vilket ger mindre kontaktyta (ett klot är den geometriska figur som har minst yta i förhållande till sin volym).