4 svar
271 visningar
naytte Online 5153 – Moderator
Postad: 28 nov 2022 13:52

Hur kan man se om ett ämne är en dipol?

Jag vet att det finns några saker man kan kolla på. Om molekylen är symmetrisk kan det aldrig vara en dipol. Men hur ska man se det annars? Om vi tar en molekyl som CH3OH. Då kolmolekylen är sp3-hybridiserad kommer bindningsvinkeln vara 109.5°. Om man skulle rita den skulle den (utan djup) skulle den se ut som metan, med skillnaden att vi lägger på en OH-grupp istället för en väteatom, eller hur? 

Metan säger vi ju är opolär på grund av dess symmetri. Och symmetrin för metanol är ju typ likadan som för metan. Men samtidigt kan ju metanol skapa vätebindningar, så då måste den väl vara polär, dvs. en dipol?

Är det så att alla ämnen som kan skapa vätebindningar är dipoler?

Pelle 374
Postad: 28 nov 2022 14:38

Ja! En vätebindning är en dipol-dipol interaktion. Den har bara fått ett eget namn då det är en stark dipol-dipol bindning som är vanlig och viktig (tex mellan basparen i DNA).

Det är OH gruppen i metanol som gör hela skillnaden mot metan (gas i rumstemp) och gör metanol polär (och till vätska i rumstemp). 
https://sv.wikipedia.org/wiki/Metanol

Metan är en symmetrisk molekyl, metanol är inte symmetrisk!

naytte Online 5153 – Moderator
Postad: 28 nov 2022 14:51 Redigerad: 28 nov 2022 14:55

Tack för ditt svar!

Om jag skulle få ställa en följdfråga:

Hur kan man vara säker på om ett ämne kommer skapa vätebindningar eller inte? Det finns ju kolväten som har en OH-grupp men jättemånga väte-kol bindningar. Sådana molekyler skulle väl inte skapa vätebindningar då, eller? Ska man betrakta ett sådant ämne som en dipol då även fast det inte skapar sådana bindningar?

Pelle 374
Postad: 28 nov 2022 15:15

Om du tänker dig en lång kolkedja med en OH grupp i ena änden så är den inte så polär och inte så intresserad av att vätebinda. Det finns ingen skarp gräns här utan det går gradvis. Ett experiment kan tänkas vara att testa lösligheten i vatten för envärda alkoholer med olika långa kolkedjor, tex C-C-OH (etanol) löser sig ju i vatten, men C-C-C-C-C-C-OH (hexanol) gör det troligen inte så stor utsräckning (löslighet är även en fråga om mängd). (vätena orkade jag inte rita). 
Hexanol kan nog vätebinda till viss del och har då polära egenskaper, men de avtar ju fler kol du hänger på. Har du 20 kol och en OH i ena änden skulle jag inte betrakta det som en dipol och en sån alkohol är troligen helt olöslig i vatten. Exakt var gränsen går vet jag inte på rak arm, men det är som sagt en fråga om hur stor mängd som är löslig i vatten.

naytte Online 5153 – Moderator
Postad: 28 nov 2022 15:33

Jag förstår. Så för löslighet för alkoholer i vatten avtar lösligheten ju fler väte-kol bindningar den har? Och på samma sätt ökar den ju fler vätebindningar den har?

Svara
Close