7 svar
101 visningar
oliviab behöver inte mer hjälp
oliviab 38 – Fd. Medlem
Postad: 20 maj 2020 12:48

Hur kan livslängden av batterier ökas + miljöproblem kopplade till detta?

Hej! Jag hade lämnat in ett uppgift i kemi som handlade om ett hemmagjort batteri, och jag fick denna fråga som svar: "Hur kan livslängden av batterier i allmänhet ökas? Miljöproblem kopplade till detta?"

När det gäller ökning av livslängd så vill jag säga att man inte ska ladda upp batterierna till 100% hela tiden + inte ha de i värme (i alla fall inte litiumjonbatterier). Men när det kommer till miljöproblem kopplade till detta har jag ingen aning. Har någon en idé om vilka miljöproblem som kan vara kopplade till ökning av livslängden hos batterier?

Pikkart 953
Postad: 20 maj 2020 13:25

Frågar du mig så är forskning kring batterier det mest fascinerande, men självklart får du olika svar beroende på vem du frågar.

Vad händer om ett batteri går sönder/slutar fungera, måste det produceras fler då kanske? Kan det vara så att vissa batterier inte använder de mest miljövänliga materialvalen?

Frågan är ganska komplex egentligen men i teorin så ska det inte spela någon roll om du laddar det till 99% eller 100% för man mäter ett batteris livslängd i, lite förenklat sagt - hur många gånger man kan ladda den och använda den laddningen innan batteriet får en försämrad effektivitet. Om du vill läsa på om det så kan du läsa på om charge cycle och discharge cycle.
Det du nämner om att inte ha den i en överdriven värme kan absolut öka livslängden.

oliviab 38 – Fd. Medlem
Postad: 20 maj 2020 13:36

Ah okej! Så, om jag har förstått det rätt, de miljöproblem som kan vara kopplade till en ökning av batteriers livslängd handlar huvudsakligen om vilka material batterierna är gjorda av? Jag tänker att om ett batteri ökar dess livslängd, så borde detta minska de fall då batterierna går sönder/slutar fungera, vilket därmed borde vara en positiv miljöeffekt? Men detta borde även gälla de batterier av icke-miljövänliga material, eftersom längre livstid leder till färre batterier som kastas och köpas --> bättre för miljön. 

Ser liksom inga tydliga miljöproblem kopplade till att man ökar livslängden hos batterier, utan endast fördelar för miljön med att man ökar livslängden?

Pikkart 953
Postad: 20 maj 2020 13:47

Du får komma ihåg att olika batterier inte fungerar likadant. Är det preciserat vilket batteri det är?

Finns självklart inga bieffekter av att förlänga livstiden på ett batteri ur ett miljöperspektiv. Har du tolkat frågan rätt?

oliviab 38 – Fd. Medlem
Postad: 20 maj 2020 13:49

Nej inte alls, utan den fråga hon ställde var: "Hur kan livslängden av batterier i allmänhet ökas? Miljöproblem kopplade till detta?". Så jag vet inte annars hur jag kan tolka den?

Pikkart 953
Postad: 20 maj 2020 13:57

Såvida inte din lärare är ute efter att miljöproblemen minskar (e.g. färre metaller måste utvinnas)  vid ökade livslängder av ett batteris prestanda så vet jag inte vad hon är ute efter. Någon annan på pluggakuten kanske vet?

Teraeagle 21051 – Moderator
Postad: 20 maj 2020 14:04 Redigerad: 20 maj 2020 14:09

Det verkar som att du ska ta upp negativa miljöeffekter av att ett och samma batteri kan användas under lång tid. Man kan tänka sig att batteriets verkningsgrad sjunker mycket med tiden, vilket gör att det produceras mer spillvärme vid laddning och användning. Om batteriet producerar så pass mycket spillvärme att det kompenserar för utsläppen vid tillverkning av ett nytt batteri som har högre verkningsgrad kan det faktiskt vara miljömässigt motiverat att byta ut det. Fast om detta någonsin blir fallet i verkligheten vet jag inte, men man skulle kunna försöka räkna på det.

Sen skulle det kunna vara lite av ett sorts "moment 22". Antag att du köper ett batteri idag men att det håller i 10 år, jämfört med att du köper ett batteri som håller i 5 år varefter du måste byta ut det. Om 5 år kanske man kan producera ett mer miljövänligt batteri som gör att den totala miljöpåverkan blir lägre av att du byter ut batteriet efter 5 istället för 10 år. Det är ett typiskt problem inom teknikområden som utvecklas snabbt. (En del hävdar t.ex. att det aldrig är värt att skicka iväg ett rymdskepp till en planet långt borta, för att om du väntar ett tag kommer det att utvecklas ett nytt rymdskepp som är snabbare och därmed hinner fram före det första rymdskeppet.)

oliviab 38 – Fd. Medlem
Postad: 20 maj 2020 14:11 Redigerad: 20 maj 2020 14:12

Aha! Ja men det känns ju som rimligt. Tack för all hjälp Tereagle och Pikkart!!

Svara
Close