2 svar
47 visningar
karisma 1983
Postad: 6 dec 2022 22:36 Redigerad: 6 dec 2022 22:53

Hur kan hastigheten för följande processer påverkas?

Hej!

Jag håller på med denna uppgift som du kan se nedan. I a) så tänker jag att hastigheten påverkas av päronens temperatur då desto högre temperatur något är desto snabbare sker en reaktion. Sen tänker jag även att hastigheten påverkas av koncentrationen socker som redan är given (200g). Desto högre koncentration desto snabbare reaktion då sannolikheten för antalet gynnsamma kollisioner ökar). Men sen kommer jag inte på mer…Är det något jag missat eller missuppfattar jag frågan helt och hållet?

I b) och c) har jag ingen aning om hur hastigheten kan påverkas (det enda jag tänker på är pH’t blir surare i c) men jag vet inte riktigt hur det påverkar koncentrationen) och skulle verkligen uppskatta hjälp med dem två! Jag misstänker även i c) att regnet fungerar som katalysator vilket gör att vittringen går snabbare eller att regnet innehåller joner som gör att reaktionen möjligtvis sker momentant? I b) så kanske hastigheten kan påverkas av hur finfördelade kardemummakornen är? För att antalet gynnsamma kollisioner ökar med minskad kornstorlek då det är ökad kontaktyta. 

Tack på förhand!

joculator 5289 – F.d. Moderator
Postad: 7 dec 2022 10:37

a)
Om vattnet är kallt tar det längre tid att lösa upp sockret än om vattnet är varmare.
Strösocker löses upp snabbare än tex bitsocker.
Sen är jag osäker på vad det är som händer när man häller sockervatten på päron. Men en reaktion? Kanske, men jag tänker mig snarare att päronen absorberar en del av sockret.

mag1 9478
Postad: 7 dec 2022 13:26
joculator skrev:

a)
Om vattnet är kallt tar det längre tid att lösa upp sockret än om vattnet är varmare.
Strösocker löses upp snabbare än tex bitsocker.
Sen är jag osäker på vad det är som händer när man häller sockervatten på päron. Men en reaktion? Kanske, men jag tänker mig snarare att päronen absorberar en del av sockret.

Det skulle kunna vara så att päronen är varma, d.v.s. värme tillförs från päronen till vattnet med sockret i, vilket borde öka hastigheten.

Nog utanför frågan, men om koncentrationen av socker är så pass hög som den blir med denna mängd socker (mer än 2 molar) så kommer  vatten dras ut ur päronen, via osmos och underlätta upplösningen av sockret, innan sockret kan ta sig in i (de genom upphettningen) skadade cellerna.

 

För b), så ju mer finfördelad kryddan är, desto lättare hamnar smakämnena i vetebrödsdegen. Tror du det spelar någon roll när kryddan tillsätts, motsvarande innan/efter tillsatsen av mjölet?

Svara
Close