Hur har sveriges ekonomiska system förändrats sen 1945?
Hejsan! Har fastnat på en fråga jag har på samhällskunskapen och den lyder såhär:
Sverige är en typisk blandekonomi. Men hur har fördelningen av plan- respektive marknadsekonomi förändrats från 1945 fram till idag? Vilka faktorer är det som har påverkat denna utveckling och hur tror du det ser ut i framtiden, kommer vi få mer eller mindre planekonomiska inslag i det svenska samhället?
Givetvis förstår jag vad blandekonomi är men har svårt att hitta vad som kan har påverkat vår utveckling, så tänkte kolla om det finns några tips som jag kan utgå ifrån? Resterande svar på frågan kan jag säkert svara på själv bara jag förstår hur sveriges ekonomisystem har utvecklats.
När jag var liten var det Televerket , ett statligt verk, som hade hand om telefonin. Nu finns det massor av olika telebolag.
Visst fanns det en och annan privatskola, men nästan alla barn gick i den kommunala skolan.
Det var landstinget som stod för alla sjukhus och vårdcentraler.
Några exempel som jag kom att tänka på.
Det jag har kommit fram till är att det var socialdemokraterna som styrde fram till 1976 samt att borgarna även styrde en period som ledde till mer marknadsliberalism men kommer inte så mycket längre än så.
Har även skrivit att påverkan av att gå med i EU också är en faktor varför sverige har gått mer mot mitten eftersom det ställdes krav på privatisering av tidigare statliga verksamheter.
Någon som kan komma med tips om vad jag kan fortsätta med?
Det finns många monopol som har avskaffats sedan 1945 - apotek, bilbesiktning, posten, järnvägstrafik, spel om pengar m.m. Det är ett tydligt tecken på att Sverige har gått mer mot marknadsekonomi.
Vi som har växt upp efter Sovjetunionens fall har bara upplevt en värld med en dominerande supermakt - marknadsliberala USA. Deras kultur har spridit sig över stora delar av Europa, även Sverige. Traditionell kommunism med planekonomi är mer eller mindre borta. Länder som styrs av kommunistiska partier tillämpar även dem marknadsekonomi (t.ex. Kina). När världen förändras måste även vi göra det. Sänkningar av inkomstskatter för att locka till sig utländsk arbetskraft, sänkning av bolagsskatten för att locka till sig utländska företag och investeringar. Vi lever i en enda stor global marknadsekonomi där Sverige måste spela efter dess villkor.