Hur hänger ränta på ränta effekten ihop med Sverige idag och historiskt?
Hej,
Jag ska skriva en examination om Samhällsekonomi där jag ska beskriva om 10 begrepp. Just nu ska jag beskriva om Ränta-på-ränta effekten.
Jag har ingen aning om hur ränta-på-ränta effekten hänger ihop med Sverige modern tid samt historiskt?
Tyvärr så är det lite tufft för mig att hitta information på denna frågan. Jag vet inte vad jag ska svara där, jag tänker att det kanske funkar lika bra om jag pratar om hur reporäntan hänger ihop med Sveriges riksbank och vilken påverkan den har på penningpolitiken? Eller kanske hur ränta-på-ränta effekten hjälper banken.
Är väldigt tacksam för lite hjälp :)
Mvh Bazinga
Vet du vad ränta-på-ränta innebär?
Ja det gör jag :)
jag har också samma uppgift och vet inte hur jag ska koppla ihop nu tiden och historisk för dess begrepp ena..
om du har fått hjälp för det så kan du hjälpa mig också ??
Tyvärr, så har ingen svarat mig :/
Det känns som att ni har missuppfattat uppgiften på något sätt. Ränta på ränta innebär att man får en exponentiell tillväxt av sitt sparkapital om man återinvesterar räntan man har fått från t.ex. ett sparkonto. Det går inte riktigt att koppla till ”Sverige modern tid samt historiskt”.
Ja det där håller jag med om faktiskt. Detta är vad min lärare har lagt ut som uppgift.
Man kan kanske säga "när ränta-på-ränta effekten blev populärt i Sverige", eller kanske hur det är kopplad till det svenska samhället modern dag.
https://www.nordnet.se/blogg/sex-av-tio-kanner-inte-till-ranta-pa-ranta-effekten/
Jag tror att det är bättre att du helt enkelt väljer att annat begrepp. Du verkar ju få välja själv vilka du vill nämna.
Om man lånar pengar som nation så måste man ju betala ränta på de pengarna. Om man inte betalar tillbaka så ökar skulden då den obetalda räntan läggs på skulden och du sedan måste betala ännu mer i ränta osv. Precis som man kan tjäna pengar exponentiellt om man inte tar ut sitt kapital så växer skulden oxå exponentiellt Om man inte betalar tillbaka.
Den nuvarande principen att vi ska ha en budget i balans och inte låna till löpande utgifter som sjukvård och skola utan egentligen bara till investeringar kom med Göran Persson som myntade uttrycket "den som är skuldsatt är inte fri" kom på 90-talet. Innan dess hade vi en statsskuld som räknades upp i realtid eftersom ingen politiker gjorde rum i budgeten för att amortera.
En del partier vill emellanåt att vi ska strunta i att vi inte har pengar till allt och börja ge bidrag utanför budgeten. Då kommer vi att konsumera upp lånade pengar.
Googla på Sveriges statsskuld historiskt. Wikipedia har en kort artikel som kan vara en grund. Det finns även en artikel om Sveriges ekonomi där det finns diagram med statsskulden andel av BNP. Blir den för hög hamnar man där Grekland är idag, ingen vill längre låna ut pengar till dig och staten måste då skära ner på utbetalningar. I Sverige skulle det troligen betyda pensioner, barnbidrag, sjukbidrag, osv samt höjda avgifter för en massa saker.
Tack så jätte mycket @Mobr du räddade mitt liv 😅