7 svar
4438 visningar
Eunwonia behöver inte mer hjälp
Eunwonia 4
Postad: 1 okt 2021 18:12

Hur går strömmen i ett trådspel?

Hej! Jag skulle behöva hjälp med hur detta trådspel (bild nedan) fungerar eftersom jag har lite problem med att förstå. Jag vet vad de olika komponenterna gör men inte hur spelet fungerar. 

Min fråga är vad som händer när den oisolerade öglan vid Ö rör vid den oisolerade tråden vid SP och dioden börjar lysa. Samt varför dioden fortsätter att lysa fast man inte rör vid med öglan vid Ö mot den oisolerade tråden vid SP och vad som händer när man för strömbrytaren vid SK mot tråden som går mot SP och dioden slutar lysa (nollställer spelet). Strömmen utgår från pluspolen. 

 

ConnyN 2582
Postad: 1 okt 2021 21:07

Vad händer när en transistor får plus-spänning på basen.?

ThomasN 2068
Postad: 2 okt 2021 23:54

Jag tycker jag känner igen detta. Stämmer detta kopplingsschema?

Som ConnyN frågar, vet du hur transistorerna (TR1 och TR2) fungerar?

Eunwonia 4
Postad: 3 okt 2021 21:45

Hej! Ja den stämmer och nej jag är osäker på hur de fungerar i spelet men jag vet vad en transistor gör. En transistor är en halvledare som kan reglera strömflödet genom att en mycket svag ström styr en starkare ström. Det finns två huvudtyper av transistorer: NPN och PNP. En transistor har tre elektroder vilket är b, e och k. 

ThomasN 2068
Postad: 3 okt 2021 23:42

Du verkar förstå hur en NPN transistor fungerar.
En liten ström (Ib) möjliggör en större ström (Ic).
När man sedan kopplar dem som i schemat så kommer strömmen in i basen på den andra transistorn att vara förstärkt i den första. Man behöver en mycket liten ström in i basen på TR1 för att få TR2 att leda så mycket ström den kan. Det blir R1 och D1 som begränsar hur hög den blir.
När öglan nuddar är det det ena som händer. Det andra har med kapacitansen C1 att göra. En kapacitans är en reservoar för laddning så C1 samlar snabbt på sig laddning från batteriet.
Klarnar det lite?

Eunwonia 4
Postad: 4 okt 2021 21:37

Tack så mycket nu förstår jag! Jag har en till fråga. Är det en kortslutning som sker när man för strömbrytaren mot sk? Vad är det som egentligen händer?  

ThomasN 2068
Postad: 5 okt 2021 00:02

Jag ska försöka förklara med nedanstående bild:

a: Ringen nuddar tråden och transistorerna leder ström som flyter genom R1 och D1, som tänds.
Samtidigt laddas kapacitansen C1 upp till 9V, det går väldigt snabbt.

b: Ringen rör inte vid tråden längre. C1 urladdas genom transistorerna och gör så att de fortsätter att leda ström genom R1 och D1. Genom att det krävs så väldigt lite ström in på basen på första transistorn för att få dem att leda så tar det tid innan D1 slocknar.

c: Om man tröttnar på att vänta kan man ladda ur C1 genom SK. Det går också väldigt snabbt. Och ja, SK är en kortslutning då.

ConnyN 2582
Postad: 5 okt 2021 18:33

Jag tycker att ThomasN har givit ett mycket bra svar, men minns också så förvirrande allt var innan jag jobbat med det i praktiken. Då föll ju pusselbitarna på plats från allt det jag lärt mig i skolan.

Det är mycket som händer fort i denna krets.

1) Precis som ni två konstaterat så när den lösa tråden läggs till SP så börjar Tr1 att leda vilket gör att Tr2 också börjar leda.
Viktigt att förstå här är att vi använder transistorerna som strömbrytare eller jämför med en digital krets etta eller nolla.
Så fort den positiva spänningen läggs på basen så leder transistorn strömmen. dvs. vi knäpper på strömbrytaren.

2) Om vi tar bort tråden från SP så fortsätter dioden att lysa så länge kondensatorn har laddning kvar. Om du tänkt på att det tar en stund innan dioder i skrivare eller andra apparater slocknar så beror det oftast på att en kondensator laddas ur via dioden. I vårt fall laddas den ur i Tr1 och när Tr2 får mindre spänning på basen så stryper den långsamt strömmen till dioden.
Viktigt här att förstå är att i en likströmskrets så leder inte en kondensator ström utan den tar upp laddning och i det här fallet får samma spänning som batteriet, men spänningen över kondensatorn sjunker när vi tar bort tråden från SP i samma takt som dioden slocknar.

3) R1 har endast funktionen att begränsa strömmen så att vi inte skadar transistorn eller dioden beroende på vem av dem som är känsligast.

Som ett varnande exempel så hade jag i en krets räknat ut vilken resistans som behövdes för att skydda komponenterna, men tänkte inte på det stackars motståndet jag satte dit. Vad hände då? Jo röken i motståndet släpptes ut och det är inte bra. På vanlig svenska, motståndet brann upp med en knall och säkringen i kretsen gick sönder.

Svara
Close