1
svar
35
visningar
Hur går jag vidare härifrån?
5239 b) M - 5 = a - 5 lg r/(3 * 10^6) och a = 11.1 samt M = 15.5
10.5 = 11.1 - 5 lg r/(3 * 10^6)
-0.6 = - 5 lg r/(3 * 10^6)
0.12 = lg (r/(3 * 10^6))
10^0.12 = r/(3 * 10^6)
r=10^0.12(3 * 10^6)
Därifrån vet jag inte hur man gör
Får du använda miniräknare? I så fall är det bara att slå in.
Annars kan du använda logaritmlagarna lite mer, exempelvis:
lg(r3×106)=lg(r)-lg(3×106)=lg(r)-(lg(3)+lg(106))=lg(r)-(lg(3)+6×lg(10))=lg(r)-(lg(3)+6×1)=lg(r)-lg(3)-6