6 svar
278 visningar
Manpac behöver inte mer hjälp
Manpac 45
Postad: 10 nov 2017 09:55

Hur funkar ölbryggning?

Hej!

Kan någon enkelt på grundskolenivå beskriva hur ölbryggning går till. Varför jäser man ölen? Vad händer då? Hittade inget bra på nätet om detta.

Tack på förhand.

jakoby03 29 – Fd. Medlem
Postad: 10 nov 2017 09:56 Redigerad: 10 nov 2017 10:02

Har du hittat något på internet?

Manpac 45
Postad: 10 nov 2017 10:02 Redigerad: 10 nov 2017 10:03

ENKELTGRUNDSKOLENIVÅ tack.

Edit: Du ändrade nu och tog bort det du skrev innan.

Manpac 45
Postad: 16 nov 2017 10:07 Redigerad: 16 nov 2017 10:08

Någon? Tacksam för svar. Har en uppgift som måste bli klar nu.

Teraeagle 21051 – Moderator
Postad: 16 nov 2017 10:10 Redigerad: 16 nov 2017 10:23

Tja, två saker som händer är att det bildas alkohol och koldioxid (den sistnämnda kolsyrar drycken). Det bildas även ämnen som lätt skapar skum och bidrar till smaken.

Yngve 40279 – Livehjälpare
Postad: 16 nov 2017 10:13
Manpac skrev :

Någon? Tacksam för svar. Har en uppgift som måste bli klar nu.

Ölen jäser för att man tillsätter jäst. Undantaget är spontanjäst öl, där man förlitar sig på jästsporer från omgivningen. Jästen omvandlar sockerarter (från malten) till i huvudsak alkohol och koldioxid.

Ingemar 517 – Fd. Medlem
Postad: 16 nov 2017 16:00

Det du behöver för att göra öl är:
*Vatten
*Jäst
*säd, oftast korn
*Någon krydda

Säden måste mältas först, och bli malt. Den läggs fuktigt så den börjar gro. Sedan dödar man den genom torkning vid hög temperatur. Har du öltillverkning so hobby finns färdigmältad säd att köpa. Man mältar säden för att på det viset skapa socker i malten.

Blanda ut malten med vatten och tillsätt jäst. Jästen måste ha socker för att leva, det får den från malten. När jästen "äter" socker skapar den koldioxid och alkohol som biprodukter.

Låt stå i dunk med jäsrör till rätt alkoholhalt uppmätts, oftast 4-6%. Jäsrör har ett attenlås som tillåter koldioxiden att sippra ut, utan att luft och bakterier utifrån kommer in. Utan jäsrör exploderar dunken om korken är åtdragen, när trycket ökar. Är du skicklig anpassar du mängden malt så att ölet nästan är färdigjäst vid ca 5% alkoholhalt, men inte helt. Det måste finnas litet jäst och socker kvar.

Tillsätt kryddor. Traditionella kryddor i Sverige är humle eller pors. Det gör ölen beskare och godare att dricka.

Häll upp på flaskor och slå på kapsyler. Eftersom ölen fortfarande jäser litet bilds koldioxid i flaskorna. När trycket ökar går koldioxiden ner i ölen i form av koldioxid och du får det typiska skummet när du öppnar en flaska.

Svara
Close