9 svar
529 visningar
852sol behöver inte mer hjälp
852sol 1213 – Fd. Medlem
Postad: 1 feb 2020 14:17

Hur fungerar resistorer?

I en seriekoppling kan de olika resistorernas resistanser ersättas med en ersättningsresistans. Men jag tänker för att det ska fungerar måste väl resistorer skapa motstånd i hela kretsen och inte enbart när strömmen passerar själva resistorn? Är det så att det faktum att det är svårare för den positiva testladdningen att ta sig igenom resistorn även kommer göra att de positiva testladdningar som inte är i resistorn saktar ner då dem vill ha så långt avstånd från varandra som möjligt? Man säger ju även att strömmen i en seriekoppling är densamma före, mellan och efter seriekopplade resistorer. Men är inte strömmen i resistorn även densamma?
Tack på förhand

SaintVenant 3937
Postad: 1 feb 2020 19:13

På vilken nivå vill du ha ditt svar? Hur det faktiskt fungerar enligt kvantmekanik, hur det fungerar enligt klassisk elektrodynamik eller på gymnasienivå?

852sol 1213 – Fd. Medlem
Postad: 2 feb 2020 10:17

Gymnasienivå gärna.

Tack på förhand

852sol 1213 – Fd. Medlem
Postad: 6 feb 2020 08:53

Men en resistor ger resistans i hela kretsen och inte bara i resistorn va? För jag tänker om de positiva testladdningarna inte kan ta sig igenom resistorn lika snabbt då kommer de positiva testladdningarna som kommer efter att vilja sakta ner också (då dem inte vill komma för nära dem andra positiva testladdningarna?

Tack på förhand 

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 6 feb 2020 09:15

Man brukar betrakta ledningarna som perfekta ledare, alltså med resistansen 0. Nej, Resistansen finns i resistorerna, inte i ledarna.

 För jag tänker om de positiva testladdningarna inte kan ta sig igenom resistorn lika snabbt då kommer de positiva testladdningarna som kommer efter att vilja sakta ner också (då dem inte vill komma för nära dem andra positiva testladdningarna?

Vad har snabbhet med resistans att göra? Elektriciteten har ljusets hastighet, även om inte elektronerna (eller en positiv testladdning) har det.

852sol 1213 – Fd. Medlem
Postad: 6 feb 2020 09:36

Jag tänkte att resistorerna gör det svårare för positiva testladdningar att ta sig igenom kretsen och då åker dem långsammare.

Tack på förhand

Engineering 998
Postad: 6 feb 2020 14:20

Man ska inte se det som att laddningarna går långsammare när det är högre resistans utan att färre kommer "förbi"/"igenom". Likt en vattenslang som någon trampar på eller viker så att slangens area minskar. Då kommer mindre vatten att flöda genom slangen, på båda sidor om vecket/motståndet

SaintVenant 3937
Postad: 6 feb 2020 18:03

I alla ledare genomgår elektronerna något som kallas spridning vilket gör att precis som Engineering skriver tar sig färre elektroner förbi. Strömstyrka (Ampere) definieras som laddningsmängd per tidsenhet och drifthastigheten hos elektronerna i en krets är oftast väldigt låg.

Problemet med din intuition är att du inte verkar känna till hur kretsteknik enbart är en modell av verkligheten. Denna modell är en så kallad kvasi-statisk modell där systemet betraktas som i jämvikt så snart vi slår på strömmen. Alltså finns det ingen möjlighet för dig att gå in och analysera hur varje enskild laddning interagerar, vad som händer med den första och hur den påverkar de nästkommande. Denna modell är framgångsrik eftersom den reella tiden mellan att du slår på strömmen och systemet är i jämvikt är praktiskt taget obefintlig. Det som gör att informationen är så snabb trots att elektronerna rör sig så långsamt går att modellera genom att föreställa sig en plastslang fylld med pingisbollar.

Om du trycker på ena sidan kommer energiöverföringen till bollen på andra sidan vara mycket snabbare än bollarnas enskilda hastigheter. 

Det handlar alltså inte om någon trafikstockning vid ingången till resistorn som därför gör att elektroner bakom dem måste vänta eller liknande visualiseringar, det handlar helt enkelt om ett flöde som direkt när du slår på strömmen anpassar sig till det motstånd som råder i kretsen.

Notis: Det finns stora problem med hydraulik-analogin eftersom den vederläggs av många observationer du kan göra redan i laborationer på gymnasienivå, för att inte tala om växelströmskretsar, men den fungerar principellt i vissa avseenden.

852sol 1213 – Fd. Medlem
Postad: 7 feb 2020 11:27

Så en resistor gör inte att de positiva testladdningarna går långsammare utan att enbart färre positiva testladdningar kan ta sig genom kretsen?

Tack på förhand

joculator 5289 – F.d. Moderator
Postad: 7 feb 2020 11:35
852sol skrev:

Så en resistor gör inte att de positiva testladdningarna går långsammare utan att enbart färre positiva testladdningar kan ta sig genom kretsen?

Tack på förhand

korrekt

Svara
Close