2 svar
247 visningar
Hanna2004 behöver inte mer hjälp
Hanna2004 100
Postad: 27 mar 2022 10:47

hur fungerar replikation? - biokemi

Hej, jag försöker sammanfatta lite om vad som sker i replikation och undrar främst om min sammanfattning är rätt. Kopierar in den nedan.

Innan cellen ska dela sig måste alla kromosomer kopieras så felfritt som möjligt. Denna processen kallas för replikation. Vid en replikation bildas en replikation gaffel som påminner om en blixtlås som öppnas. För att replikation gaffeln ska kunna öppnas så måste kvävebaserna brytas så att dubbelsträngat delas upp i en enkelsträng. Detta görs med hjälp av enzymet som kallas för helikas. Båda delarna av dubbelsträngat kopieras precis innan replikations gaffeln tar slut men små fragment med ca 1000 nukleotider. Strängen kopplas samman igen med hjälp av kvävebaserna som binder till sina baspar. Enzymet helikas gör sällan fel och blir det fel så kommer kvävebaserna inte att passa med varandra.

Om jag är ute och cyklar så får ni gärna rätt mig. 

Tack på förhand!

mag1 9478
Postad: 28 mar 2022 14:04
Hanna2004 skrev:

Hej, jag försöker sammanfatta lite om vad som sker i replikation och undrar främst om min sammanfattning är rätt. Kopierar in den nedan.

Innan cellen ska dela sig måste alla kromosomer kopieras så felfritt som möjligt. Denna processen kallas för replikation. Vid en replikation bildas en replikation gaffel som påminner om en blixtlås som öppnas. För att replikation gaffeln ska kunna öppnas så måste kvävebaserna brytas så att dubbelsträngat delas upp i en enkelsträng.

Kvävebasernas vätebindningar mellan strängarna behöver brytas.

Detta görs med hjälp av enzymet som kallas för helikas. Båda delarna av dubbelsträngat kopieras precis innan replikations gaffeln tar slut men små fragment med ca 1000 nukleotider.

Hur långa bitar av nytt DNA som bildas beror på vilken sträng som används som mall för replikationen. Används den ledande strängen kan den nya DNA biten i princip bli lika lång som DNA-mallen. För den släpande strängen blir det kortare bitar som du skrev.

Vilket enzym är det förresten som syntetiserar replikationen? Och vilka byggstenar behöver detta enzym för att bilda en ny kopia av en sträng?

Strängen kopplas samman igen med hjälp av kvävebaserna som binder till sina baspar. Enzymet helikas gör sällan fel och blir det fel så kommer kvävebaserna inte att passa med varandra.

Nej, helikaset påverkar inte hur väl deoxykvävebaserna kan baspara, utan det gör ett annat enzym, som sällan gör fel.

Helikaset (och en hel del andra proteiner) hjälper till att öppna upp replikationsgaffeln, och flyttar sedan replikationsgaffeln längs den ledande strängen.

Om jag är ute och cyklar så får ni gärna rätt mig. 

Tack på förhand!

Hanna2004 100
Postad: 29 mar 2022 15:06

Tack så jätte mycket för all hjälp! Jag är super tacksam!!

Svara
Close