5 svar
4295 visningar
Iridiumjon behöver inte mer hjälp
Iridiumjon 302 – Fd. Medlem
Postad: 5 dec 2018 21:24

Hur fungerar elektronfördelningen i skalen?

Hej jag behöver förstå hur elektronfördelningen i skalen fungerar. Enligt bohrs atommodell gäller att skalen har plats för 2, 8, 18, 32, 50 elektroner osv 2(n^2)... Men när jag kollade i periodiska systemet för att se hur grupperna fungerade såg jag att t.ex. järn som har atomnummer 26 hade elektronkonfiguration: 2, 8, 14, 2; Jag trodde det skulle bli 2,8,16. I andra ämnen med fler skal och elektroner ser jag att alla 18 platser i 3:e skalet fylls upp. Hur fungerar fördelningen och när börjar hela skalen att fyllas upp istället för att man börjar på nästa skal??? Och varför är det så om ni kan förklara på ett begripligt sätt.

 

mvh Iridiumjon

 

Tack på förhand

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 5 dec 2018 21:43

Alla elektronskal, utom det alla innersta, består av olika "underskal" som kallas orbitaler. De olika orbitalerna i samma skal har olika energi, och "nästa" elektron hamnar i den lediga orbital, som har lägst energi. I början är det enkelt - först fylls det första skalets två elektoner, sedan det andra skalets 8 elektroner, och därefter fyler man på i skal 3. Men när det har hamnat sammanlagt 8 elektroner i skal 3 råkar det vara så att den lägsta orbitalen i skal 4 har lägre energi än den högsta orbitalen i skal 3, så de båda nästa elektronerna hamnar i skal 4, innan man fyller färdigt skal 3 som rymmer totalt 18 elektroner. Alla de grundämnen bildas medan man håller på och fyller skal 3 är metaller, och de kallas övergångsmetaller. Det är de som är den översta raden i "gropen" i det periodiska systemet. Därefter fylls det på iskal 4 tilld det innehåller 8 elektroner, och sedan upprepas samma sak, fast med skal 4 och 5 istället. När man kommer till ännu tyngre grundämnen kan det t o m vara orbitaler 2 skal in som man håller på och fyller - det är detta som händer i de båda raderna som är placerade under det periodiska systemet.

Var detta svar på din fråga?

Iridiumjon 302 – Fd. Medlem
Postad: 5 dec 2018 21:54

 Tack så mycket! Ja det var svar på min fråga! Jag undrar dock nu om du vet: Ingår det i Bohrs atommodell det här med orbitalerna eller säger den att elektronerna i "ett elektronskal" alla har samma energitillstånd? Om jag skulle räkna enligt bohrsatommodell, alltså den förenklade modellen som man lär sig i skolan skulle jag då strunta i orbitaler? Kanske är en knäpp fråga men är tacksam för svar.

Max R 55 – Fd. Medlem
Postad: 5 dec 2018 21:55

För att göra ett enklare svar av det som tidigare beskrevs så handlar det alltid om vad som är mest energieffektivt. Det är helt enkelt mer energieffektivt för elektronerna att placera sig på det sättet. Det  är en rimligt resonemang på högstadienivå då man knappt läser om orbitaler på gymnasiet. 

Mvh

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 5 dec 2018 22:03

Nej, Bohrs atommodell innehåller inte orbitaler. Därför är inte Bohrs atommodell tillräcklig för att förklara varför Periodiska Systemet ser ut som det gör.

Iridiumjon 302 – Fd. Medlem
Postad: 5 dec 2018 22:08

 Tack, tack till er båda!

Svara
Close