23 svar
193 visningar
Velebit 184
Postad: 25 jan 2023 11:07

Hur filtrerar man bort socker från flingor?

Vi har tillgång till flingor, våg, filtrertratt och filtrerpapper, bägare, värmeplatta, brännare, trefot
och nät. Vet någon?

Laguna Online 30472
Postad: 25 jan 2023 11:13

Ska ni mäta hur mycket socker det finns i flingorna? Ska flingorna gå att använda efteråt?

hassal644 19
Postad: 25 jan 2023 11:28

Du kan läga en sil emella och hälla i flingorna och under kan du ha en skål som allt sokcer rinner ner om det är det du menar.

Eller så kan du 

Velebit 184
Postad: 25 jan 2023 11:30 Redigerad: 25 jan 2023 11:31
Laguna skrev:

Ska ni mäta hur mycket socker det finns i flingorna? Ska flingorna gå att använda efteråt?

Vår uppgift är att bestämma hur mycket socker det finns utanpå "Frostflingor". De spelar ej roll om de kan anvöndas senare, så länge man kan ta reda på mängd socker. 

 

Velebit 184
Postad: 25 jan 2023 11:54
Laguna skrev:

Ska ni mäta hur mycket socker det finns i flingorna? Ska flingorna gå att använda efteråt?

Mängden/andelen socker på frostflingor
Er uppgift är att bestämma hur mycket socker det finns utanpå "Frostflingor".
Vanligtvis anges sockerhalten i procent!
Ni har tillgång till flingor, våg, filtrertratt och filtrerpapper, bägare, värmeplatta, brännare, trefot
och nät...
Uppgift
1. Fundera först över hur du skall ”ta fram” sockret utanpå flingorna. Brainstorma!
2. Välj sedan ut ett eller flera ändamål som du kan testa med din undersökning. Den skall också vara
anpassad till den tid du har att undersöka på. Skriv ned en rubrik och hypotes
3. Skriv sedan ned vilka material/materiel du vill använda.
4. Skriv till sist en tydlig planering/metod.
5. Lämna in din instruktion skriftligen till mig!

Laguna Online 30472
Postad: 25 jan 2023 12:30

Hur har ni brainstormat?

Velebit 184
Postad: 25 jan 2023 12:38
Laguna skrev:

Hur har ni brainstormat?

Vi tänkte genom vattenlösning, men man kan ju inte vara säker på att 100% av sockret är löst ur flingorna.

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 25 jan 2023 12:40

Använd inte allt vatten samtidigt, utan använd först hälften av vattnet och sila av filtratet, upprepa sedan processen med resten av vattnet, så kommer det att bli mindre socker kvar på flingorna än om ni använt allt vattnet i ett enda steg.

Velebit 184
Postad: 25 jan 2023 12:42
Smaragdalena skrev:

Använd inte allt vatten samtidigt, utan använd först hälften av vattnet och sila av filtratet, upprepa sedan processen med resten av vattnet, så kommer det att bli mindre socker kvar på flingorna än om ni använt allt vattnet i ett enda steg.

Ok, hur menar du? Ska vi lägga flingorna i en bägare och hälla i en del av vattnet, och sedan hälla i resten?

Velebit 184
Postad: 25 jan 2023 12:43
Velebit skrev:
Smaragdalena skrev:

Använd inte allt vatten samtidigt, utan använd först hälften av vattnet och sila av filtratet, upprepa sedan processen med resten av vattnet, så kommer det att bli mindre socker kvar på flingorna än om ni använt allt vattnet i ett enda steg.

Ok, hur menar du? Ska vi lägga flingorna i en bägare och hälla i en del av vattnet, och sedan hälla i resten?

Eller ska flingorna ligga i själva filtret så endast sockret och vatten finns i bägaren

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 25 jan 2023 14:14 Redigerad: 25 jan 2023 14:16
Velebit skrev:
Smaragdalena skrev:

Använd inte allt vatten samtidigt, utan använd först hälften av vattnet och sila av filtratet, upprepa sedan processen med resten av vattnet, så kommer det att bli mindre socker kvar på flingorna än om ni använt allt vattnet i ett enda steg.

Ok, hur menar du? Ska vi lägga flingorna i en bägare och hälla i en del av vattnet, och sedan hälla i resten?

Placera flingorna* i en bägare. Häll på hälften av vattnet. Rör om. Häll av vattnet ner i en tratt med fltrerpapper. Häll på resten av vattnet. Rör om. Häll av vattnet ner i samma tratt med fltrerpapper. Den här gången kan ni låta flingorna följa med ner i tratten.

*eventuellt kan ni krossa flingorna först - det behövs inte om ni tror att allt socker finns på ytan av flingorna

Teraeagle 21049 – Moderator
Postad: 25 jan 2023 14:49 Redigerad: 25 jan 2023 14:50

Jag hade använt ganska kallt vatten. Om du använder för varmt vatten kommer det ske en process som kallas gelatinisation där stärkelsen i flingorna blir ”klibbig” (som när du reder en sås eller kokar gröt) Då löser du upp mer av stärkelsen samtidigt som blandningen blir svårare att filtrera. Men om vattnet är för kallt tar det också längre tid att lösa upp sockret.

Laguna Online 30472
Postad: 25 jan 2023 15:16 Redigerad: 25 jan 2023 15:17

Man kanske kan hoppas på att om man gör försöket med ett antal temperaturer, t.ex. från 20 grader till 70 grader med steg på 5 grader, så stiger först mängden löst ämne (då enbart socker) till en platå och sedan när gelatiniseringen sätter in så går det antingen uppåt eller neråt.

 

Glöm inte att ta med sockret som har samlat sig längst ner i kartongen.

 

Velebit 184
Postad: 26 jan 2023 09:48

Så vilken är den bästa metoden? Steg för steg

Velebit 184
Postad: 30 jan 2023 11:11

Bump

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 30 jan 2023 12:37

Vad är ditt förslag?

Velebit 184
Postad: 31 jan 2023 08:01
Smaragdalena skrev:

Vad är ditt förslag?

Ta en viss mängd flingor och väg dem
 lägg dem sedan i en bägare
Tillsätt vatten till bägaren och rör om tills sockret löses upp från vattnet
Koka upp lösningen under omrörning
Låt lösningen svalna och sila den genom en ren trasa för att separera sockret från vattnet

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 31 jan 2023 10:05

Varför koka? Det strider mot vad Teraeagle skrev i inlägg #12.

Varför inte följa mitt tips i #11?

Velebit 184
Postad: 31 jan 2023 14:13
Smaragdalena skrev:

Varför koka? Det strider mot vad Teraeagle skrev i inlägg #12.

Varför inte följa mitt tips i #11?

Läraren sa att sockermolekylerna rinner igenom filterpappret. Vet ej vad som är rätt

Teraeagle 21049 – Moderator
Postad: 31 jan 2023 14:22 Redigerad: 31 jan 2023 14:24

Hur menar du med ”vad som är rätt”? Att sockermolekylerna passerar genom filterpappret och att du inte ska koka blandningen är två olika saker.

Det bästa vore om du kombinerar det jag och Smaragdalena skrev. Lös upp sockret från flingorna i kallt vatten, filtrera ut flingorna, blanda med kallt vatten igen. Filtrera en gång till och slå ihop filtraten.

För att sen ta reda på mängden socker får du göra ett antagande att allt socker (och endast socker) har lösts upp. Om du torkar resterna från sista filtreringen och jämför med ursprungliga vikten flingor motsvarar mellanskillnaden mängden socker. Eller så indunstar du filtratet och väger sockerkristallerna som då bildas. Du får klura på vad som är bäst. 

Velebit 184
Postad: 31 jan 2023 16:39
Teraeagle skrev:

Hur menar du med ”vad som är rätt”? Att sockermolekylerna passerar genom filterpappret och att du inte ska koka blandningen är två olika saker.

Det bästa vore om du kombinerar det jag och Smaragdalena skrev. Lös upp sockret från flingorna i kallt vatten, filtrera ut flingorna, blanda med kallt vatten igen. Filtrera en gång till och slå ihop filtraten.

För att sen ta reda på mängden socker får du göra ett antagande att allt socker (och endast socker) har lösts upp. Om du torkar resterna från sista filtreringen och jämför med ursprungliga vikten flingor motsvarar mellanskillnaden mängden socker. Eller så indunstar du filtratet och väger sockerkristallerna som då bildas. Du får klura på vad som är bäst. 

Ok, men hur får jag bort sockret från vattnet efter jag filtrerat bort flingorna?

Laguna Online 30472
Postad: 31 jan 2023 16:49
Teraeagle skrev:

Eller så indunstar du filtratet och väger sockerkristallerna som då bildas. Du får klura på vad som är bäst. 

Velebit 184
Postad: 31 jan 2023 16:51
Laguna skrev:
Teraeagle skrev:

Eller så indunstar du filtratet och väger sockerkristallerna som då bildas. Du får klura på vad som är bäst. 

är inte riktigt bekant med dom termerna :/

Teraeagle 21049 – Moderator
Postad: 31 jan 2023 17:28

Indunsta = låt vattnet avdunsta från lösningen så att du bara får sockret kvar. Men det är som sagt inte säkert att du behöver göra detta.

Svara
Close