Hur en buffertlösning fungerar
Hejsan! Jag försöker förstå mig på buffertar bättre, och tittade på en video där jag tog följande skärmdump:
Att tillsatsen av saltsyran inte "[...] påverkar pH i någon stor utsträckning", beror det på att (produkten) ättiksyran har en låg protolysgrad, och inte ger upphov till särskilt många oxoniumjoner som en stark syra hade gjort?
Tack 😊
(Förtydligande: det är en buffertlösning med ättiksyra och dess korresponderande bas acetatjoner)
Vad fanns det i lösningen innan man tillsatte HCl? Det är dumt att sitta här och gissa utan tillräckligt mycket fakta.
Smaragdalena skrev:Vad fanns det i lösningen innan man tillsatte HCl? Det är dumt att sitta här och gissa utan tillräckligt mycket fakta.
Ättiksyra och acetatjoner
katnisseverdeen skrev:Hejsan! Jag försöker förstå mig på buffertar bättre, och tittade på en video där jag tog följande skärmdump:
Att tillsatsen av saltsyran inte "[...] påverkar pH i någon stor utsträckning", beror det på att (produkten) ättiksyran har en låg protolysgrad, och inte ger upphov till särskilt många oxoniumjoner som en stark syra hade gjort?
Tack 😊
(Förtydligande: det är en buffertlösning med ättiksyra och dess korresponderande bas acetatjoner)
Nej, det beror på att det finns en bas (acetatjon) i lösnongen som kan reagera med de tillsatta oxoniumjonerna. Då förbrukas oxoniumjonerna, och alltså blir inte lösningen lika sur som om man hade tillsatt lika mycket oxoniumoner till en lösning som inte innehöll någon bas.
Tack så mycket!