Hur blir strukturen för en laddad aminosyra?
Hej!
Jag undrar hur strukturen blir för en aminosyra som har antingen en kemiskt basiskt R-grupp kopplad till sig eller en kemiskt sur R-grupp när pH blir lägre samt högre än aminosyrans Ip? Kommer R-grupperna att förbli likadana vid annat pH än Ip eller kommer de att avge respektive uppta protoner?
I min lärobok verkar det som att det bara är karboyxlgruppen och amingruppen, som utgör grunden i en aminosyra, som upptar respektive avger protoner och inte själva R-gruppen. Men om R-gruppen består av en karboxylgrupp, borde inte bägge karboxylgrupperna i aminosyran avge protoner om pH är större än Ip? Jag tänker exempelvis på hur det blir med asparaginsyra (Asp).
Tack på förhand!
De sidokedjor med grupper som kan agera som syra/bas kommer så klart att släppa ifrån sig eller ta upp en proton när pH ändras. Dessa grupper är ju protonerbara och deras laddning påverkas av pH.
Om du tittar på de pKa värden asparginsyra har och jämför dessa med en aminosyra som saknar protonerbar sidokedja t.ex. leucin, hur ser dessa värden ut? Vilka är lika och finns det något pKa värde som skiljer sig?
mag1 skrev:De sidokedjor med grupper som kan agera som syra/bas kommer så klart att släppa ifrån sig eller ta upp en proton när pH ändras. Dessa grupper är ju protonerbara och deras laddning påverkas av pH.
Om du tittar på de pKa värden asparginsyra har och jämför dessa med en aminosyra som saknar protonerbar sidokedja t.ex. leucin, hur ser dessa värden ut? Vilka är lika och finns det något pKa värde som skiljer sig?
Tack för svar!
Tyvärr har jag ännu inte bekantat mig med pKa.
Så om jag förstått alltsammans rätt, så kommer både karboxylgruppen i asparaginsyras sidokedja, samt karboxylgruppen som utgör skelettet för en aminosyra, att protolyseras? Och att liknande koncept gäller för aminosyror med baiska sidokedjor?
För aminosyror som inte har varken en sur eller basisk sudokedja är det bara amingruppen och karboxylgruppen som utgör skelettet för en aminosyra som avger eller upptar protoner?
Så om jag förstått alltsammans rätt, så kommer både karboxylgruppen i asparaginsyras sidokedja, samt karboxylgruppen som utgör skelettet för en aminosyra, att protolyseras?
Det beror på vilket pH det är, men ja det stämmer samtliga dessa grupper kan ge ifrån eller ta upp protoner. Karboxylgrupperna ger ifrån sig en proton, och aminogruppen tar upp en vid neutral pH.
Och att liknande koncept gäller för aminosyror med baiska sidokedjor?
Precis, de som kan agera som baser kan ta upp en proton, och blir då positivt laddade vid neutralt pH.
För aminosyror som inte har varken en sur eller basisk sudokedja är det bara amingruppen och karboxylgruppen som utgör skelettet för en aminosyra som avger eller upptar protoner?
Ja
mag1 skrev:Så om jag förstått alltsammans rätt, så kommer både karboxylgruppen i asparaginsyras sidokedja, samt karboxylgruppen som utgör skelettet för en aminosyra, att protolyseras?Det beror på vilket pH det är, men ja det stämmer samtliga dessa grupper kan ge ifrån eller ta upp protoner. Karboxylgrupperna ger ifrån sig en proton, och aminogruppen tar upp en vid neutral pH.
Och att liknande koncept gäller för aminosyror med baiska sidokedjor?
Precis, de som kan agera som baser kan ta upp en proton, och blir då positivt laddade vid neutralt pH.
För aminosyror som inte har varken en sur eller basisk sudokedja är det bara amingruppen och karboxylgruppen som utgör skelettet för en aminosyra som avger eller upptar protoner?
Ja
Så om asparaginsyra befinner sig i en lösning med pH=8, kommer de båda karboxylgrupperna avge en varsin proton och amingruppen kommer uppta en proton. 2 minusladdningar och en positiv laddning. Således blir nettoladdningen negativ.
Stämmer det?
Återigen, tack för hjälpen!
TheThinker:
Tyvärr har jag ännu inte bekantat mig med pKa.
Jämviktsberäkningar inkl. pKa ingår i kursen Ke2, så om du inte har lärt dig det redan borde du lära dig det snart. Konstigt om din kemilärobok inte har tänkt sig för om i vilken ordning man tar upp olika moment.