Hur bildas hydroxidjonerna?
Hejsan! Vi har fått som uppgift att tolka en laboration där en järnspik och en bit aluminium fått ligga i en gel gjord på bla H2O och syrgas (de skulle reagera med någon av dem). Det har då bildats hydroxidjoner men inga järn(II)joner. Eftersom att järn är en mer oädel metall borde väl denna oxideras före aluminium och bilda järn(II)joner? Kan någon hjälpa mig tolka vad som hänt, tacksam för all hjälp jag kan få! Tack på förhand:) /Rebecca
Varför tror du att järn ä rmer oädelt än aluminium? Det är tvärtom.
Järn har ju bara två elektroner i sitt yttersta elektronskal, aluminium har tre. Det borde väl vara lättare för järn att ge iväg elektroner då? Eller tänker jag helt fel? Desto mer oädel, desto lättare ger den ifrån sig elektroner, eller? 🤔 /Rebecca
Järn har ju bara två elektroner i sitt yttersta elektronskal, aluminium har tre. Det borde väl vara lättare för järn att ge iväg elektroner då? Eller tänker jag helt fel?
Ja, du verkar tänka helt fel. Det handlar om hur hårt elektronerna sitter fast, inte hur många de är.
Ju mer oädel, desto lättare ger den ifrån sig elektroner, eller?
Det stämmer.
För att ta reda på vilken metall som är mest ädel behöver du titta i en tabell över normalpotentialer, exempelvis denna:
https://www.formelsamlingen.se/alla-amnen/tabeller/kemi/normalpotentialer
Det borde även finnas en tabell i din lärobok och/eller formelsamling. Ett ämne som har högre positivt värde i tabellen är mer reducerande och därmed är metallen ädlare.