Hur beror effekten på resistansen?
Om man har en vattenkokare på 2300W och använder sig av en 40 meter lång förlängningssladd inkopplad i ett vägguttag med 230V vad blir effekten?
Egentligen hur ligger det till med det där med sladdar när räknas det egentligen som en ledare OCH återledare, gäller det bara när det handlar om sladdar? I vilket fall så blir sträckan dubbelt så lång i formeln R=ρ*l/A
Då blir resistansen dubbelt så stor. Men hur gör man sen för allt annat ändras väl med? Dessutom vet jag att effekten beror på U^2/R och eftersom R är dubbelt så stor så borde effekten blir hälften typ.
Vilken effekt frågas det efter? Finessen med en vanlig förlängningssladd är att den har jätteliten resistans, så att det utvecklas väldigt liten effekt i själva sladden.
Vad blir effekten på vattenkokaren och eftersom sladden är så lång så ökar ju resistansen. Men jag vet inte hur man tar reda på effekten när jag vad jag ser bara har resistansen.
Resistansen i sladden är nog försumbar jämfört med resistansen i själva vattenkokaren.
Räkna ut resistansen i vattenkokaren och resistansen i kabeln, totala längden är 80 m och ledararean kan man gissa är 1 kvadratmm.
Därefter beräknar du strömmen i systemet och slutligen effekten i vattenkokaren (strömmen i kvadrat*kokarens resistans)
Om en sladd innehåller en trådformad ledare så räknar man med en, om den innehåller två räknar man med två. Tänk bort isoleringen.
Ofta innehåller den tjogvis med tunna trådar som är tvinnade runt varandra, då får man räkna på det.
Det ser ut nåt sånt här:
Rkokare är inte helt kristallklart. Jag antar att kokaren utvecklar 2300W när den har exakt 230V över sig. Då får du använda din formel P = U^2/R för att räkna ut Rkokare.
Allt är i serie och de båda ledningsresistanserna är lika stora så du kan du addera ihop dem till en resistans om du vill.
Har du värdet på ρ och A så kan du räkna ut resistansen i sladden, sedan strömmen och gör sen som Ture sa när du ska räkna ut den nya effekten i kokaren. Det borde bli en aning mindre än 2300W.