Hur beräknar man pH i saltsyra+natriumhydroxidlösning
Hej! Jag har totalt fastnat på följande uppgift:
Man har 0,100 mol/dm³ saltsyra (HCl) och 0,100 mol/dm³ natriumhydroxidlösning (NaOH). Det är 100% utbyte och vad som söks är pH värdet. Jag har inga problem med att räkna ut själva pH värdet, men när det kommer till hur man skriver formeln så blir jag osäker. Oftast när jag sett pH uppgifter har de H3O+ i lösningens slutprodukt, men jag har sökt runt en del och alla säger olika på hur man ska skriva. Tack på förhand för hjälpen!
Låt dig inte bli förvirrad av att man skriver olika
Att man skriver på olika sätt beror ofta på att det är olika reaktioner det handlar om
I det fallet du nämner handlar det om syrans protolys i vatten
HAc + H2O --> H3O+ + Ac-
HAc är namnet på en enprotonig syra, och ger ifrån sig en vätejon till vattnet för att bilda H3O+
Testa nu att skriva ut reaktionsformeln
Hjälp på traven:
Alla syra-bas-reaktioner (såvitt jag vet) skapar vatten som biprodukt
Börja med reaktanterna
(med reservation för felskrivningar)
Hejsan,
Otydligt vad frågan gäller. Gäller det två separata lösningar, en med HCl och en med NaOH eller gäller frågan vilket pH lösningen får när du blandar dem?
Pikkart skrev:Hejsan,
Otydligt vad frågan gäller. Gäller det två separata lösningar, en med HCl och en med NaOH eller gäller frågan vilket pH lösningen får när du blandar dem?
Det handlar om vilket pH lösningen får när man blandar dem
När du blandar en syra och en bas så är det en neutralisationsreaktion, dina oxoniumjoner kommer att reagera med dina hydroxidjoner.
För att veta vad pH är när du har blandat dessa två så måste du veta hur mycket du har av oxoniumjonerna och av hydroxidjonerna. Så du börjar med att räkna ut hur många mol oxoniumjoner du har, sedan räknar du ut hur många mol hydroxidjoner du har.