3 svar
5140 visningar
flippflopp 2 – Fd. Medlem
Postad: 30 mar 2020 10:40

Hur bemöter man ett motargument?

Själva uppgiften är nedanstående och kraven är att man ska ha två argument för samt minst ett argument mot som man ska bemöta. Men hur bemöter man ett motargument?

 

En av skolorna i kommunen ska ha en temadag om gymnasiala kurser. Temadagen riktar sig mot år 9. Du är inbjuden att delta och har fått nedan kunskapskrav som du ska fokusera på. Syftet är att argumentera för varför kunskapskravet ingår i Svenska 2.  

"Eleven kan översiktligt redogöra för någon aspekt av språksituationen i Sverige och övriga Norden."

LennartL 251
Postad: 30 mar 2020 10:44 Redigerad: 30 mar 2020 10:44

Vilka är dina argument? Det är lättare att diskutera relevanta motargument när dina argument är kända.

flippflopp 2 – Fd. Medlem
Postad: 30 mar 2020 10:46

Mina argument för och emot syns här nedan. 

 

Varför ska ovanstående kunskapskrav ingå i Svenska 2?

1) Ur demokratisk synvinkel kan det vara bra att känna till språksituationen i Sverige. Det finns flera olika svenska minoritetsspråk. Samiska är tex ett språk som har särskilda rättigheter. Det är viktigt att elever får lära sig att det kan vara viktigt att just tex samiska får ha kvar sina rättigheter så att språket kan finnas kvar i framtiden.

 

2) I Norden talar många människor svenska. Finland har en stor del av befolkningen som är svenskspråkig samt att i finska skolor lär man sig svenska. Det kan också vara värt att veta att på många andra ställen i Sverige så finns det miljontals personer som pratar svenska och har svenska som modersmål.

 

Varför ska ovanstående kunskapskrav inte ingå i Svenska 2?

1) Alla nordiska språk är relativt lika och vi kan förstå varandra och därför behövs det inte ytterligare kunskaper om våra grannländers språk.

2) Man bör fokusera på det svenska språket och ge de all tid under kursen. Vill man lära sig mer om de övriga språken i Norden kan man läsa en separat kurs eller lära sig på annat sätt. 

LennartL 251
Postad: 30 mar 2020 12:18

Bemöta motargument 2

Det finns ord som är lika men betyder olika i de nordiska språken. Du kanske kan ge exempel och utveckla till att vi bör lära oss vissa saker om grannspråken redan i Svenska 2 så att vissa språkfällor kan undvikas. 

Svara
Close