6 svar
177 visningar
Cathrine999 1 – Fd. Medlem
Postad: 2 dec 2020 18:17 Redigerad: 2 dec 2020 18:18

Hur är vissa arter så lika sina förfädrar?

Hej, har en fråga som jag har kommit fast med inför ett prov jag snart har,

 

Vissa arter kan ibland kallas för levande fossil och detta beyder att en levande art är idag väldigt lik sin förfader. Hur kan vissa arter vara så lika sina förfäder och vilka miljöer/förutsättningar påverkar detta?

 

Alltså svaret kan väl inte bara va typ att generna går vidare från föräldrarna till avkommorna? Det måste väl finnas mer att säga?

Väldigt tacksam för svar!

Alex111 333
Postad: 3 dec 2020 12:09

Tror att detta kan ha med evolutionens naturliga urval att göra (enligt Charles Darwins teori), att om någon senare generation i en population (ett visst antal individer) växer upp i en likadan miljö som förfädern, då kommer de individerna som har de bästa genvarianterna (som ger de optimala egenskaperna) att med störst sannolikhet att överleva och kunna reproducera (föda avkommor) med likadan genuppsättning, som så småningom kan växa upp och föda andra avkommor. 

 

Kortfattat, om förfädrena hade någon optimal egenskap som hjälpte de att överleva, kan den ärvas vidare. Det kan också finnas andra orsaker bakom detta. 

delara 63
Postad: 11 dec 2020 20:26

Kan det bero på att arten är välanpassad i de flesta miljöer samt det har inte sket någon mutationer under långa perioder? 

För att om mutationer hade sket så arten skulle ha fått andra egenskaper. 

Kan du ge ett ledtråd för att utgå ifrån? 

Tacksam för svar!

Teraeagle 20883 – Moderator
Postad: 11 dec 2020 20:52

Att fåglar och flygande dinosaurier är lika varandra är inte så konstigt. För det första är de nära besläktade rent genetiskt vilket gör att de till viss del har liknande egenskaper. Sen lever de ju i liknande miljöer. Om man lever i luften är det t.ex. fördelaktigt med vingar och ihåliga ben, oavsett ifall man lever idag eller om man gjorde det för flera miljoner år sedan.

delara 63
Postad: 11 dec 2020 21:12

Men vad kan det bero på att arten inte ändras under långa perioder?

Vad är det som gör att arten är lik sin anfäder helt och hållit?

Det enda som jag kan tänka mig är det saknas genetisk variation eller sker ingen mutationer i arvsanlagen. 

Teraeagle 20883 – Moderator
Postad: 11 dec 2020 21:28

Evolutionen går i den riktning som gör att organismerna blir bättre anpassade till sin miljö. Om miljön inte förändras borde det vara samma egenskaper som är gynnsamma och då kan man förvänta sig att organismerna inte förändras särskilt mycket. På biologispråk skulle man säga att det är ett svagt selektionstryck. 

delara 63
Postad: 11 dec 2020 21:40

Jag förstod det så här att om miljön inte förändras så fortsätter och leva de arter som de gör ,men de konkurrerar om resurser för att överleva därför finns det även selektionstryck för att alla arter ju påverkar varandra och det finns inte tillräckligt med resurser att räcka för alla organismer i samma miljö. 

 Men när jag tänker mig så jag förstår inte hur kommer de arter klara sig med samma egenskaper hela tiden generation efter generationer? för det alltid finns andra arter som kan utvecklas i samma miljö , blir starkare och kan byte den art som inte utvecklads och har varit samma under hela sitt liv? (avkommer)

Svara
Close