Hur är bikarbonat neutraliserande?
Hej, undrar hur bikarbonat kan neutralisera syror. Alla baser har egenskap att ta upp vätejoner i vattenlösning. Det är hydroxidjon som gör att en basisk lösning har dess egenskaper. Men hur kommer det sig att bikarbonat har den egenskapen? Har den hydroxidjon? Testade att hälla bikarbonat i apelsin juice (som är en syra) och det bildades bubblor (antar att det är vätejoner/kolsyran). Men hur kommer det sig att drycken blir neutraliserad?
Mellan bikarbonat, koksalt och socker är bikarbonat den mest basiska från vad jag har läst om i google. Men är inte salt också en bas som neutraliserar?
Tacksam för svar!
Jagori21 skrev:Hej, undrar hur bikarbonat kan neutralisera syror. Alla baser har egenskap att ta upp vätejoner i vattenlösning. Det är hydroxidjon som gör att en basisk lösning har dess egenskaper. Men hur kommer det sig att bikarbonat har den egenskapen? Har den hydroxidjon? Testade att hälla bikarbonat i apelsin juice (som är en syra) och det bildades bubblor (antar att det är vätejoner/kolsyran). Men hur kommer det sig att drycken blir neutraliserad?
Mellan bikarbonat, koksalt och socker är bikarbonat den mest basiska från vad jag har läst om i google. Men är inte salt också en bas som neutraliserar?
Tacksam för svar!
Bikarbonat är ett lättlösligt salt som bildar natrium- och karbonatjoner i en vattenlösning. Karbonatjonen kan vidare uppta en vätejoner i vattenlösningen. Då bildas kolsyra.
Vid en fullständig dissociation bildas en kabronatjon. Även den kan uppta vätejoner. Lägg märke till att jag använder dubbelpilar i både reaktionerna. Det är dessa som visar att reaktionen kan gå åt både hållen. Bikarbonat är med andra ord en amofolyt då den både kan uppta och avge vätejoner. Det är därför den kan agera buffert.
Kul att du experimenterade med detta själv=)
Blåvalen skrev:Jagori21 skrev:Hej, undrar hur bikarbonat kan neutralisera syror. Alla baser har egenskap att ta upp vätejoner i vattenlösning. Det är hydroxidjon som gör att en basisk lösning har dess egenskaper. Men hur kommer det sig att bikarbonat har den egenskapen? Har den hydroxidjon? Testade att hälla bikarbonat i apelsin juice (som är en syra) och det bildades bubblor (antar att det är vätejoner/kolsyran). Men hur kommer det sig att drycken blir neutraliserad?
Mellan bikarbonat, koksalt och socker är bikarbonat den mest basiska från vad jag har läst om i google. Men är inte salt också en bas som neutraliserar?
Tacksam för svar!
Bikarbonat är ett lättlösligt salt som bildar natrium- och karbonatjoner i en vattenlösning. Karbonatjonen kan vidare uppta en vätejoner i vattenlösningen. Då bildas kolsyra.
Vid en fullständig dissociation bildas en kabronatjon. Även den kan uppta vätejoner. Lägg märke till att jag använder dubbelpilar i både reaktionerna. Det är dessa som visar att reaktionen kan gå åt både hållen. Bikarbonat är med andra ord en amofolyt då den både kan uppta och avge vätejoner. Det är därför den kan agera buffert.
Kul att du experimenterade med detta själv=)
Tack så mycket för svaret!
Men kolsyra bildas (det är väl en syra), blir det då inte surare? Vart tar den vägen, är det den som bubblar upp?
Förresten vart tar natriumet vägen?
Men kolsyra bildas (det är väl en syra), blir det då inte surare? Vart tar den vägen, är det den som bubblar upp?
Det bildas ju två hydroxidjoner på vägen, så lösningen blir basisk, och kolsyran sönderfaller till koldioxid och vatten, soch då är den inte någon syra längre. Fast alla de här reaktionerna är jämvikter, men det brukar man inte krångla med i grundskolan. Om du vill lära dig räkna på sådant behöver du läsa Ke2 på gymnasiet.
Förresten vart tar natriumet vägen?
Det finns kvar i lösningen. Man brukar inte skriva med joner som inte deltar i reaktionen, för att det skall bli mer överskådligt.