1 svar
387 visningar
Mattemasken behöver inte mer hjälp
Mattemasken 98
Postad: 14 dec 2022 17:34 Redigerad: 14 dec 2022 17:34

Homologier och analogier

Förstår inte riktigt detta med homologier och analogier. Vingarna hos fladdermöss, flygödlor, fåglar och insekter är analoga eftersom de inte utvecklats från samma förfader. Hur kan då deras ben i vingarna räknas som homologa?

mag1 9481
Postad: 15 dec 2022 09:23

Alla de arter du nämnde har vingar som gör att de kan flyga, och är exempel på analoga egenskaper, som uppstått genom parallell utveckling från olika anfäder. D.v.s. förmågan att flyga med hjälp av vingar inte utvecklats från en och samma anfader för alla de arterna du nämnde.

Men om du tänker dig att du delar upp alla arterna i grupper, utifrån deras anatomiska och genetiska släktskap, så kommer vissa att tillhöra en grupp med liknande anatomisk uppbyggnad av vingarna (d.v.s. benen som utgör vingen är liknande) och deras gener liknar varandra mer än resten av alla arter - det finns ett släktskap. Dessa arter är då homologa med varandra, då deras flygförmåga utvecklats från en gemensam anfader, så det finns en genetisk och anatomisk likhet - homologi.

Insekterna å andra sidan kan flyga, en förmåga som utvecklats individuellt men samtidigt/parallellt, som t.ex. fåglarnas flygförmåga. Men insekternas vingar skiljer sig anatomiskt från fåglarnas, och genetiskt skiljer de sig även mycket åt. Det är samma lösning (flyga) men med olika utveckling fram till lösningen, och olika slutresultat (vingstrukturen skiljer sig åt).

Svara
Close