Homo orbitaler
"homo orbitalerna i aceton är sp2-orbitaler på O vilka ligger relativt högt i energi. När O i aceton protoneras är dessa inte längre tillgängliga."
1 varför är homo O-sp2? Menar de de fria elektroparen på O med detta? Om O är mer elektronegativt än kol borde inte dessa ligga LÄGRE i energi än kolets sp2?
2. Eller ingår alla kolets sp2 i bindningar och ALLA molekylbindningar är alltid lägre än ALLA atomorbitaler plus så räknas alla atom+molekylorbitaler till molekylen så tittat på hela blir det O sp2 som har högst energi?
3. Av bindningarna - C=O, C-C, C-H och C=C hur rangordnar man dem i styrka och varför är ordningen så?
4. "Inte längre tillgängliga"
vad menar man - en karbonylgrupp protoneras ju bara på ETT av syrets elektronpar - är inte då det andra tillgängligt??
varför är homo O-sp2? Menar de de fria elektroparen på O med detta?
Japp! Försök gärna rita ett korrelationsdiagram för att förstå varför. Ladda upp bild på ditt försök så kan jag eller nån annan säkert hjälpa dig om du inte ritnikt skulle få till det :)
Om O är mer elektronegativt än kol borde inte dessa ligga LÄGRE i energi än kolets sp2?
Eller ingår alla kolets sp2 i bindningar?
Helt rätt. Kolets sp2-orbitaler ligger högre i energi än syrets sp2-orbitaler, men kolets sp2-orbitaler används till att bilda enkelbindningar med metylgrupperna och sigmaorbitalerna som då hamnar betydligt lägre i energi än syrets sp2, som alltiså i slutändan blir vinnare och kammar hem titeln HOMO för hela föreningen.
ALLA molekylbindningar är alltid lägre än ALLA atomorbitaler
Så enkelt är det inte, men visst ofta är det så. Ett motexempel är alla inre orbitaler i atomerna som ofta har extremt låg energi, typ 1s-orbitalen på syre som har lägst energi i hela molekylen!
Av bindningarna - C=O, C-C, C-H och C=C hur rangordnar man dem i styrka och varför är ordningen så?
Egna tankar? :) Gör ett försök att rita upp noggranna korrelationsdiagram för de olika bindningarna. Rita gärna alla diagrammen bredvid varandra med samma energiaxel så att man kan jämföra energin på olila ortialer.
"Inte längre tillgängliga"
vad menar man - en karbonylgrupp protoneras ju bara på ETT av syrets elektronpar - är inte då det andra tillgängligt??
Bra fråga! Det andra elektonparet är så klart fortarande tillgängligt teoretiskt sätt. Men i praktiken skulle det vara väldigt energimässigt ogynnsamr för en vätejon att hoppa på ett redan protonerat karbonylsyre. Varför? (Testa gärna att rita ut strukturen för en dubbelprotonerat acetonmolekyl.)