högtryck och lågtryck åk.9
Hej!
Jag vill lite frågor kring främst högtryck.
Är det så att lågtryck = ett område har lägre tryck och densitet än omgivningen och luften stiger därför, den kondenseras i atmosfären och densiteten ökar, luften sjunker och bringar med sig kall luft och moln = lågtryck.
Och fungerar högtryck precis tvärt om? Eller fungerar det på ett annorlunda sätt?
Är det liksom så att det är ett område som har högre tryck och densitet än omgivningen och att luften därför sjunker? Vad händer då sedan? Varför blir det bra väder om luften bara sjunker?
Tacksam för svar!!<3
En solig och varm dag kommer luften värmas upp. Eftersom varm luft har lägre densitet än kall luft (pga partiklarnas rörelse) kommer denna stiga. Platsen där den varma luften stigit ifrån får nu ett LÅGTRYCK detta eftersom det är betydligt tommare där när alla luftpartiklar stigit.
Den varma luften kyls av och kondenseras när den når högre upp i himlen. Detta gör att den kalla luften kommer sjunka. Återigen pga. densiteten. När denna sjunker kommer det bildas ett HÖGTRYCK på platsen där den sjunker.
Eftersom naturen vill utjämna skillnader, kommer vindar blåsa från högtrycket till lågtrycket vilket resulterar i att skillnaden i tryck minskar.
En förklarande bild jag hittade på nätet!
Tack för svaret!!
Varför blir det varmt och soligt vid högtryck om det är kall luft som sjunker?
Denna video beskrev det bra
Tack så jättemycket!
Jag tror att jag förstår nu!
Gööööööööött