Högskoleprovets matte
Visa spoiler
Skriv ditt dolda innehåll här
Jag har skrivit högskoleprovet två gånger innan och fått runt 0,9 båda gångerna på kvant. Jag har haft enkelt för de typ av uppgifter där man kan ”se” vilka matteregler som ska appliceras på uppgiften. T.ex. som när man pluggar inför ett kursprov inom matematik 1. Grunderna från tidigare matematik sitter bra om man säger så. Det jag har svårt för är uppgifterna som inte är så uppenbara hur man ska lösa.
Enligt mig känns det som att vissa uppgifter mer är utformade för att mäta din intelligens och förmåga att lösa problem jämfört med just matematikkunskap. Och då är mina frågor: Går det att bli bättre på just denna typen av kluriga uppgifter? Och hur bör man gå tillväga isåfall? Eller måste man vara ”naturligt smart” för att lyckas knäcka denna typ av uppgifter?
Det går absolut att träna på dessa frågor! Dels ger ren mängdträning ofta väldigt bra resultat, och dels finns det vissa uppgifter som går att förenkla betydligt genom specifika metoder. Mitt absoluta favoritexempel på det senare är en metod för att snabbt beräkna medelvärdet i ett diagram (stapeldiagram, linjediagram och liknande) (skamlös reklam för mitt egna inlägg 😅).
Har du några exempel på uppgifter som du tycker är kluriga? 😊
En viktig aspekt i att skriva HP är att inte tänka: Okej, nu räknar jag ut detta och väljer sen det alternativ som matchar mitt svar. Jag hänger en del på HP-forum och ser alltför ofta att folk frågar "hur räknar jag ut jag detta" istället för "hur resonerar jag mig fram till rätt alternativ".
Som extremfall, ta denna: Vad blir 3902 * 2987?
A) -11982714
B) 11653412,5
C) 11655274
D) 11656
E) 11655279
F) 11655272
Nu fick du fler alternativ än något HP skulle ge dig. Rätt svar är:
Visa spoiler
C
Övriga alternativ är fel för att...
Visa spoiler
A: Plus gånger plus blir inte minus.
B: Heltal gånger heltal blir inte decimaltal.
D: Alldeles för litet. (vi kunde haft ett alldeles för stort alternativ också)
E: Jämnt gånger jämnt blir inte udda.
F: Om du valde detta så tog du dig förbi alla de andra fällorna. Men vad hade du för chans att lista ut mellan C och F? Jo, eftersom faktorerna slutar på 2 och 7 så ska produkten sluta på 4.
Jag upplever inte att HP-uppgifter är så mycket problemlösning som det är uteslutningsmetod. I alla fall XYZ/DTK.