4 svar
1219 visningar
alma1 behöver inte mer hjälp
alma1 13 – Fd. Medlem
Postad: 14 feb 2018 00:26 Redigerad: 14 feb 2018 00:29

Högskoleprovet

Hur ska man göra för att nå 1.9 - 2.0 på högskoleprovet? 

Ni som har nått 1.9 och uppåt hur gjorde ni? 

Hur många gånger på ett ungefär bör man skriva provet om man vill få minst 1.9? 

Hur pluggade ni? Är det omöjligt att få 1.9? 

Vill gärna höra hur ni gjorde och få lite tips. 

Notera också att jag inte är begåvad eller så. Jag är medelmåttig smart som de flesta individer.

Tack på förhand:) 

Smutstvätt 25075 – Moderator
Postad: 14 feb 2018 07:41

Omöjligt är det inte, men det är svårt. Väldigt svårt. I höstas var det 150 personer som skrev 1,9 eller högre. I våras var det 239 personer. Så visst är det möjligt, men att skriva 1,9 är svårt. Om det är första gången du skriver kan det nog vara en idé att satsa högt, men nöja dig med något lägre. Det är vanligt att skriva HP flera gånger innan du når ditt drömresultat. Alltså, satsa högt, men hoppas inte för mycket. 

 

Med det sagt: börja med att skriva ut ett gammalt prov och skriv det på tid. Hur står det till med matematiken? Provet brukar endast testa matte 1 från gymnasiet, samt att det ibland kommer logaritmer (matte 2). Det svåraste med matematikdelen brukar vara tidspressen. Men du tjänar mycket på att repetera matte 1. Träna också extra mycket på huvudräkning och att förenkla tal. 17/19 är inte samma sak som 18/20 = 9/10, men på HP är det praktiskt taget alltid nära nog.

Om du har svenska som modersmål har du en stor fördel när det kommer till de verbala delarna. Det går absolut att skriva toppresultat på dessa delar även om svenska är ens andraspråk, men det kräver ofta mer övning. Läs dagstidningar, särskilt debattsidorna. Läs gärna faktaböcker i den mån du orkar, och slå upp alla ord du inte kan. Träna på gamla prov, gärna på tid. Öva på att läsa engelska texter också, eftersom en provspel handlar om engelsk läsförståelse.

Ät och sov ordentligt veckan innan provet. Ta med penna, sudd, linjal och en överstrykningspenna till provet. Ät inte något med mycket socker under provet, eftersom du kommer att få en sockerkrasch när kroppen brutit ned sockret. Satsa på vanlig mat istället, och ät dig inte övermätt, då kommer du att bli trött och seg. Lycka till! 

joculator 5289 – F.d. Moderator
Postad: 14 feb 2018 10:33

Det finns 3 saker som många tycker är svåra med HP:

1. Språk. Om man inte läser mycket på svenska och engelska så får man det svårare på HP. Personligen tror jag inte på att plugga ord men det kanske kan hjälpa om man har dåligt ordföråd. Kunskap i andra språk tyska/franska/latin/grekiska hjälper mycket om man inte vet exakt vad ett ord betyder. Men om man inte redan har kunskaper i de språken är det knappast rätt väg att gå för bättre HP-resultat.

2. Matematik/logik. Här kan man helt klart förbättra sig genom att plugga. Matte 1 och som Smutstvätt skriver, delar av matte 2. Finns på nätet.
Skriva gamla prov för att lära sig hur frågorna fungerar.

3. Tidspress. Naturligtvis är det lättare om man verkligen kan allt (duh!) men det är även viktigt att förstå att man inte behöver lösa alla uppgifter, det räcker med att komma fram till rätt svarsalternativ. Ofta när jag hjälper folk med HP-uppgifter kan de med lite ledning snabbt komma fram till rätt svarsalternativ även om de inte har en aning om hur man löser uppgiften. Detta sparar man väldigt mycket tid på (och dessutom kan man få poäng på uppgifter som man egenligen inte kan lösa).
Detta gäller alla delar men skanske mest matematik/logik.

Guggle 1364
Postad: 14 feb 2018 11:42

Jag skulle rekommendera att du sätter dig in i hur provet är uppbyggt och hur det normeras. Alla frågor är värda en poäng. Men alla frågor är inte tänkta att ta lika lång tid. Ungefärligt beräknad tidsåtgång anges i början av provet.

Man har 55 minuter att disponera på 40 frågor per provpass. Även om du har siktet inställt på 2.0 har du i regel råd med något eller några poängs avdrag per provpass. Kan du tänka dig att sänka kraven något har du stort utrymme att exploatera tidsupplägget och investera i "billiga" poäng snarare än dyra.

De provdelar som är "dyra" poäng per tidsenhet är DTK, ELF och LÄS. Nu menar jag inte att du ska hoppa över någon del helt.

Men det är alltså bättre investerad tid att föra ett rimlighetsresonemang kring en MEK du är osäker på och dessutom hinna med att dubbelkolla svaren på ORD snarare än att investera tiden i en dubbelkoll av en LÄS-fråga där du råkat bli osäker mellan två svarsalternativ.

Om det obehagliga skulle inträffa att du blir osäker på en uppgift ska du ALLTID försöka eliminera svarsalternativ. Kan du eliminera två felaktiga svarsalternativ har du med dig 0.5p från uppgiften om du låter slumpen avgöra mellan de två kvarvarande. Det innebär att du kan vara osäker på 5(!) uppgifter på ett provpass och ändå få med dig 2.5p från dem i snitt, dvs helt inom gränsen för 2.0

Högskoleprovets frågor är i regel välformulerade och verklighetsförankrade vilket innebär att man kan använda tidigare erfarenheter och kunskaper i t.ex. naturvetenskap, språk, samhällskunskap och historia för att utesluta alternativ.

 

Vad frågar de egentligen efter? Kan jag göra en snabb uppskattning eller begränsning? Är mitt svar rimligt och logiskt?

Som Joculator skriver handlar det om att komma fram till rätt svarsalternativ, inte om att "lösa" uppgiften.

Och som Smutstvätt skriver gäller att du ska komma utvilad och i god form till provet.

Lycka Till!

petti 392 – Fd. Medlem
Postad: 19 okt 2019 21:27

Jag har högskoleprov imorgon :( Har ej bra ordförråd i både engelska och svenska. Jag blev verkligen hopplös! 

Svara
Close