5 svar
230 visningar
Dolman behöver inte mer hjälp
Dolman 4
Postad: 29 mar 2022 23:21

Högskoleingenjör kemiteknik

Hej, jag ska välja utbildning snart och har tänk mycket på att ta högskoleingenjör kemiteknik men vet inte riktigt om det är ett bra val. Jag har läst mycket om utbildningen och vet att det är det jag vill jobba med i framtiden. Jag får alltid höra att det är mycket bra med jobb för ingenjörer inom typ datateknik och byggteknik men inget om kemiteknik. Är det någon här som vet hur bra det är med jobb efter utbildningen högskoleingenjör kemiteknik?

Teraeagle 21193 – Moderator
Postad: 30 mar 2022 00:06 Redigerad: 30 mar 2022 00:16

Jag har läst kemiteknik, fast civilingenjörsutbildningen. Det är nog också den som är den populärare utbildningen och som har störst efterfrågan på arbetsmarknaden. 

Rent generellt så är jobbsituationen mycket god, lite beroende på inriktning och var man bor. Man kan t.ex. inrikta sig mot tillverkning av läkemedel, att utveckla nya material, designa batterier, produktion av förnybara bränslen osv.

Själv har jag läst en inriktning mot utvinning av metaller, både från malmer och skrot. Det handlar om hur man kan separera metaller i malmer, där de finns i låga halter, till koncentrat som innehåller högre metallhalter (kallas anrikning). Man kan också ha malmer som t.ex. innehåller koppar, zink, bly, guld och silver på en och samma gång och då måste de separeras från varandra till egna koncentrat. I nästa steg (beroende på metall) rostar, lakar eller smälter man koncentraten och raffinerar dem till rena metaller (t.ex. koppar) eller olika sorters legeringar (t.ex. stål, där det finns en uppsjö olika sorters stål). Det handlar också om hur man kan göra alla dessa saker med skrot som råvara istället, dvs hur man kan återvinna metaller. Det kan låta simpelt men om du tänker efter så är det ganska komplicerat att t.ex. kunna separera metaller från ett kretskort i elektronikskrot. Sen bildas det restprodukter i både gas, flytande och fast form som man måste ta hänsyn till.

De jobb jag har haft hittills har ofta inneburit:

  1. Uppdatera företaget om den senaste tekniken inom området, t.ex. genom att delta på konferenser och sedan informera om det på interna träffar.
  2. Komma på lösningar till problem i produktionen tillsammans med operatörer och underhållspersonal.
  3. Utveckla nya produktionsprocesser, eller föreslå hur den befintliga produktionen kan göras på ett mer ekonomiskt, säkert och miljövänligt sätt.
  4. En del kundkontakter, dvs att man kan delta vid reklamationsärenden och försöka förstå vad som har blivit fel i produktionen (samt föreslå åtgärder).

Punkterna ovan är nog ganska typiska uppgifter för kemiingenjörer i allmänhet oavsett vilken inriktning man har valt. Sen kan man såklart välja att satsa på forskarkarriär istället, men då måste du läsa civilingenjör eller högskoleingenjör + master. Jag har enbart jobbat i det privata näringslivet åt större företag.

Teraeagle 21193 – Moderator
Postad: 30 mar 2022 00:08 Redigerad: 30 mar 2022 00:18

Det jag kanske borde tillägga är att det som till stor del driver arbetsmarknaden för kemiingenjörer just nu är den gröna omställningen. Det satsas stort på fossilfritt stål, batterier, biobränslen och liknande. Det är kemiingenjörer som jobbar med att ta fram dessa.

Dolman 4
Postad: 30 mar 2022 00:31

Väldigt intressant!

Jag bor just nu i Örebro och kommer förmodligen plugga på KTH om jag viljer att ta kemiingenjör, tror du att det är värt det eller ska man bara ta en av inriktningarna som finns här i Örebro (som jag förmodligen inte är så intresserade av jämfört med kemiteknik)?

Har du även någon aning om det finns bra med jobb som kemiingenjörer här i Örebro?

Teraeagle 21193 – Moderator
Postad: 30 mar 2022 09:40

Du ska nog välja det du är mest intresserad av, det är troligtvis det bästa i längden. Har tyvärr dålig koll på arbetsmarknaden i Örebro men du kan ju alltid kolla upp lediga kemiingenjörsjobb och kartlägga var de flesta jobben verkar finnas. Mycket handlar också om ifall du vill jobba i ett litet eller stort företag, för små företag tenderar att finnas överallt medan de större bolagen kan vara mer koncentrerade till ett fåtal orter.

Dolman 4
Postad: 30 mar 2022 09:51

Tack så mycket för dina svar, det uppskattas.

Svara
Close