Hjälp med uppgift om vätsketryck
Hej!
Skulle önska lite vägledning i följande uppgift:
"Kärlet i figuren nedan har cirkulär bottenyta. Man fyller kärlet upp till brädden med vatten. Hur stort blir vätsketrycket vid kärlets botten?"
p = p0 + phg
Densitet för vatten är 997 kg/m3. Höjden omvandlar jag till m. Jag räknar ut trycket för 3 olika områden i kärlet där höjden är uppmätt och sedan adderar dessa värden för att få det nedersta vätsketrycket. Men blir detta rätt?
För översta delen blir det: p = 101,3 * 977*0,08*9,82
Vilket blir ett stort värde. Måste jag inte räkna ut volymen av kärlet på något sätt?
Tacksam för hjälp.
Volymen saknar betydelse, det är enbart vätskepeöarens höjd som påverkar. Googla på hydrostatiska paradoxen för att läsa mer.
Ture skrev:Volymen saknar betydelse, det är enbart vätskepeöarens höjd som påverkar. Googla på hydrostatiska paradoxen för att läsa mer.
Tack för svar! Misstänkte att det skulle bli en lite bökigare uträkning på vad som nog ska vara en enkel uppgift. Men då är det alltså rätt att bara stoppa in värdena i formeln och addera sektionerna för att få ut det nedersta vätsketrycket?
Nej, det är ännu enklare. Vattenpelaren är 16 cm hög, formen spelar ingen roll. Man frågar bara efter vattentrycket, så = 0. Stoppa bara in , och och får ut svaret med rätt enhet.
Smaragdalena skrev:Nej, det är ännu enklare. Vattenpelaren är 16 cm hög, formen spelar ingen roll. Man frågar bara efter vattentrycket, så = 0. Stoppa bara in , och och får ut svaret med rätt enhet.
Tack!
Varför inte P0 = 101,3?
För att man frågar efter vätsketrycket, inte totaltrycket.