Hjälp med stilfigurer
Hejsan, jag känner mig lite osäker angående vissa stilfigurer i en text. Blir tacksam om jag får hjälp på banan att tänka rätt.
'Alla barn hade en mor som var rar och en far som var karl och som rodde mor till samma kyrka '. Är ordvalet 'rodde' en metafor i det här sammanhanget? Det är väl knappast så att far just rodde mor till kyrkan. Kan det kanske klassas som metonymi? Uttrycket det kanske ersätter är väl att manliga fadern ledde mor till kyrkan typ.
'I samma veva tröttnade mor på att bara vara rar: Hon ville vara med och ro båten och slet åt sig ena åran.
Och par som inte kunde enas om färdväg bara åkte runt runt och ibland trillade den ena överbord.'
För mig klassas texten som jag citerar som allegori. Det man egentligen menar har med jämställdhet att göra. Att det inte bara är mannen som ska bestämma i ett förhållande och tvinga mor med på massa saker utan att hon får ordet. Kryddat väldigt bra med metaforer. Håller ni med?
Det du missar helt är att det anspelar på en gammal läsebok, som flera generationer av barn lärde sig läsa ur i början av 1900-talet. Den var skriven av Anna Maria Roos och utgavs 1912. Första boken hette Sörgården, och fortsättninen (för åk 2) hette I Önnemo. Det första uppslaget, där man lärde sig bokstäverna m, o och r, såg ut så här:
Och sedan fick man lära sig att far är rar.
I vilket fall så är det här med att ro definitivt ingen metonymi.