8 svar
1090 visningar
EmelieGu 64 – Fd. Medlem
Postad: 8 feb 2018 14:26 Redigerad: 8 feb 2018 14:29

Hjälp med lösningar och fällningar

Har två frågor som jag inte alls kan svara på. Första lyder:
1. Vissa blandningar ger inte en fällning, ge en rimlig förklaring till detta. 
Jag vet ju att joner som innehåller: Na+, K+, NH4+ och NO3- bildar aldrig fällning. Men är det ett tillräckligt svar?
2. Vilka ämnen bildar de tydligaste fällningarna, dvs de flockigaste fällningarna som sedimenterar snabbast?

 

Tack på förhand :)

jonis10 1919
Postad: 8 feb 2018 16:53

Hej

Om du ställer dig frågan varför bildar dom inte fällningar? Jämfört om du t.ex. skulle ha en lösning som innehåller jonerna: Ag+, NO-3,  Cl-, Na+ bildar det då en fällning? Varför då?

EmelieGu 64 – Fd. Medlem
Postad: 8 feb 2018 21:50

För att dom är svårlösliga, det fattar jag :) Men frågan är väl mer om det är ett tillräckligt svar. Ja men det bildas väl en fällning som jag förstår, eftersom Ag+ och CI- kan bilda salter. :) 

Teraeagle 21193 – Moderator
Postad: 8 feb 2018 21:53 Redigerad: 8 feb 2018 21:54

Det finns en sak som samtliga joner du räknade upp har gemensamt. Vad är det? Det finns ytterligare en sak som de har gemensamt, men den är kanske svårare att se: Samtliga har en ganska stor jonradie.

EmelieGu 64 – Fd. Medlem
Postad: 8 feb 2018 22:13

Problemet med den här uppgiften är att i den boken jag har finns det totalt två sidor som handlar om detta. Och där används bara natriumhydroxid och saltsyra som exempel :) 

Har googlat det jag kan och även använt youtube men känner mig inte smartare haha :)

Ja, jag funderar på kanske elektronkonfigurationen eller elektronnegativiteten. Är det jag kan komma på nu.

Teraeagle 21193 – Moderator
Postad: 8 feb 2018 22:18

Det jag tänkte på var laddningarna, där samtliga joner har laddningen +1 eller -1. Om man har föreningar där båda jonerna har laddningen +/-2 eller ännu högre är svårlösliga föreningar betydligt vanligare.

Enligt Coulombs lag ökar kraften mellan jonerna i en saltkristall om de har hög laddning och liten jonradie (kort avstånd mellan dem). Större kraft ger starkare jonbindning, vilket bidrar till att göra saltet svårlösligt.

En annan viktig faktor har att göra med hur starkt jonerna kan binda till vattenmolekyler när de löses upp, men det ovan bör räcka som "rimlig förklaring" inom ramen för kemi 1. Däremot finns det ett stort antal undantag med svårlösliga salter som borde vara lättlösliga enligt den principen - löslighet är notoriskt svårgreppat!

EmelieGu 64 – Fd. Medlem
Postad: 8 feb 2018 22:21

Jaha men gud, tack så mycket :) Då hänger jag med. Jag förstår dock inte den sista frågan, vet inte riktigt vad de är ute efter heller. Kan man se på ämnet och jonföreningarna vilka som ger tydligast fällning? Eller hur går man tillväga då? :)

Teraeagle 21193 – Moderator
Postad: 8 feb 2018 22:24

Det är en elak fråga. Kommer den från din kursbok? I så fall är det troligt att svaret står där, för det är ingenting man bör förväntas kunna lista ut. Jag vet att man vid industriell filtrering har störst problem med hydroxider, eftersom de oftast är slime-aktiga. Det är vanligt att man försöker fälla ut metaller som karbonater istället eftersom det ger en mer lättfiltrerad fällning. En annan metod är fälla ut gips (kalciumsulfat) tillsammans med saltet man egentligen vill fälla ut, eftersom gipset också underlättar filtreringen.

EmelieGu 64 – Fd. Medlem
Postad: 8 feb 2018 22:27

Nej den kommer från ett lösblad som jag ska lämna in om ett par dagar. Det står inget i boken eftersom det inte är kopplat till en specifik lärobok. Haha ja, det är en elak fråga :) 

I min lärobok finns det ett exempel om saltsyra och natriumhydroxid men sen finns det inget mer. 

Svara
Close